Internationaal stripfestival zet Franse Angoulême op wereldkaart

ANGOULÊME - Wat drijft eind januari, elk jaar in grotere aantallen, zoveel duizenden mensen naar het Franse Angoulême? Wat is zo bijzonder aan een stokoud Franse stadje dat tijdens de 51 andere weken van het jaar een rustig bestaan leidt? Eén antwoord, het 'Salon de la bande dessinée' als Europees trefpunt van iedereen die een iets meer dan gewone passie heeft voor het beeldverhaal. En dat zijn er blijkbaar veel. Tweehonderdduizend bezoekers zakten afgelopen week af naar het provinciestadje aan de Charente. Na 27 edities is Angoulême de derde belangrijkste culturele manifestatie van Frankrijk geworden.

Jan BEX

BR>

«En het had best nog wat meer kunnen zijn,» zucht Jean-Marc Thévenet, de manager van het Salon, die er aan het eind van deze editie wel zeer vermoeid uit ziet. «Zaterdag en zondag hadden we regenweer en dat houdt sowieso mensen thuis. Vooral Fransen. Buitenlanders niet, die komen steeds meer. Weer of geen weer. Maar we zijn tevreden met die tweehonderdduizend.»

Zoogster

De stad Angoulême heeft zich helemaal verzoend met het beeldverhaal. Achterhoedegevechten omtrent de status van de strip zijn hier al lang volstrekt

passé

. Het

Salon

is dan ook belangrijk voor de stad. Want Angoulême is nu in plaats van een onbetekenend oud Frans stadje, tachtig kilometer benoorden Bordeaux, zowat wereldwijd synoniem voor «iets met strips».

Die specialisatie zorgt ook voor een return. In 1989 hebben ze hier het fraaie CNBDI ingeplant, het nationale centrum van het beeldverhaal, waar nu tot september een schitterende, onder geen voorwendsel te missen tentoonstelling loopt over Giraud-Moebius. Overigens heeft het CNBDI, dankzij Giraud, haar bezoekersaantal tijdens een festival (23.000 tickets) verpulverd.

Maar naast het CNBDI en een goed aangeschreven, gerenommeerde stripopleiding zijn er in de regio al wel vijftig bedrijfjes die centen verdienen met (multimediale) beeldcreatie. Zo heeft ook het Waalse gewest geïnvesteerd in de streek. Angoulême als

capital de l' image

? Het begint er hard op te lijken. En het heeft zijn weerslag op het festival. Deze 27ste editie was, afgezien van de klassieke relletjes en de even klassieke monstres sacrés-toestanden (dit jaar, Crumb en Uderzo), ook het festival waar voor het eerst de

games

een apart en druk bezocht paviljoen hadden. Strip als zoogster van alle beelden. Zoiets.

Vlaamse expo

In draf doorheen de jaarlijkse relletjes. Volgend jaar komt er in Angoulême een tentoonstelling rond vader Bob en zoon Johan De Moor. «We weten dat we vorig jaar een steek hebben laten vallen door in die Belgische tentoonstelling enkel Franstalige auteurs aan bod te laten komen. We wilden eigenlijk dit jaar al iets doen met Vlaanderen, maar het budget liet het niet toe,» zucht Jean-Marc Thévenet.

Nog van het Belgische front. De vorig jaar met veel poeha aangekondigde 52-meter hoge 1/1 replica van de geblokte Kuifje-raket, inbegrepen lanceerplatform, komt er voorlopig niet. Sinds de beruchte storm van 27 december heeft men hier toch twijfels over de stabiliteit van zo'n gevaarte op een overstroombaar eilandje pal in de Charente. En Hugues Dayez, die met zijn boek 'Les héritiers de Hergé' brandhout maakte van alles wat er na de dood van Hergé gebeurd is met het Kuifje-patrimonium, gaat in proces tegen de erven Hergé. Nick Rodwell, de tweede echtgenoot van weduwe Hergé, zei immers in Libération dat Dayez «malhonnête» was.

Angsthaas Crumb

Nog iets te signaleren? Jazeker, de afwezigheid van uitgeverij Dargaud en die van Grand Prix-winnaar Crumb waren zeer opvallend. Dargaud bleef thuis omdat Asterix-tekenaar en aartsrivaal Uderzo onderscheiden werd met een speciale millenniumprijs. En van ondergrondpaus Robert Crumb was geweten dat hij mediaschuw is, maar dat hij zelfs zijn kat zou sturen, zowel tijdens de opening van zijn expo als tijdens de overigens saaie uitreiking van de Alph-Arts, neen, dat had zelfs Thévenet niet voorspeld. Enfin, als nieuwste winnaar van de oeuvre-prijs

Le Grand Prix

zal Florence Cestac uit de Dargaud-stal in 2001 de honneurs waarnemen. Een Française die niet zonder leedvermaak de nieuwe man en de nieuwe vrouw dissecteert. Wedden dat ze er volgend jaar wél bij zal zijn? En Dargaud ook?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer