Luchthaven Bierset hijst zich in Europese top twaalf

LUIK - De luchthaven van Bierset heeft zich qua omzet in de Europese top-12 gehesen. Dat heeft de raad van bestuur van de luchthaven zopas bekendgemaakt. Vorig jaar bedroeg de verwerkte hoeveelheid vracht 207.000 ton, 26,7 procent meer dan in 1998. De luchthaven van Luik komt daarmee in de nabijheid van enkele reuzen als Londen, Parijs, Frankfurt en Amsterdam, en zit Milaan en Madrid op de hielen. Eind oktober werd die top-12 al bereikt, met 163.807 ton (zie grafiek).

DBi

BR>Het koeriersbedrijf TNT is goed voor 44 procent van de vluchten op Bierset terwijl de resterende 56 procent voor rekening komt van een tiental andere luchthavengebruikers.

In totaal wordt Bierset aangevlogen uit vier continenten, 46 landen en 176 luchthavens. Wil men die expansie kunnen handhaven, dan moet er dringend meer ruimte voor bedrijven komen. De vraag is nu al groter dan het aanbod, zegt voorzitter José Happart. Bierset wil de militaire terreinen overnemen die binnen de omheining van de luchthaven liggen.

Een andere wens van de raad van bestuur is de verlenging van de start- en landingsbaan. Zodra die gerealiseerd is - er zijn nog geen vergunningen voor - kunnen ook grotere vliegtuigen in Bierset landen.

De indienststelling van de TGV en het toekomstbeeld van de goederen-TGV vormen dan weer een ideale ontwikkelingsfactor, aldus nog Happart die de verwerkte hoeveelheid vracht tegen 2005 wil zien groeien tot 350.000 ton en zelfs 500.000 ton in 2010.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer