WK veldrijden juniores: Bart Aernouts wereldkampioen met verstand en klasse

SINT-MICHIELSGESTEL -

13 jaar na Marc Janssens heeft ons land nog eens een junioreswereldkampioen. Essenaar Bart Aernouts behoorde vooraf tot de favorieten, en kreeg uiteindelijk nog het meeste weerstand van de Amerikaan Walker Ferguson, vorige week winnaar in Wetzikon en dus geen doetje. Ferguson is, net als Aernouts, in de zomer in het mountainbikecircuit actief.

Freddy Vaes

BR>Een Amerikaan die een Belg van de titel houdt, het scenario van vorig jaar zat er niet in. Aernouts pakte op het goede moment uit met een splijtende demarrage. "In de materiaalpost kon je voordeel halen door de pits in te rijden. Daar was het niet zo drassig. Ik had dat tijdens de eerste ronde al gezien toen Wesley Vanderlinden daar een kloofje sloeg omdat hij alleen een andere fiets pakte. Toen de Amerikaan half koers daar geen fiets nam en ik wél, wist ik dat het wel eens kon gebeurd zijn."

Vooraf had Aernouts toch een paar moeilijke momenten gekend. "Niet dat ik zenuwachtig werd, maar toen ik na een paar aanvallen de Yank nog steeds niet kwijt was, kreeg ik het toch even moeilijk. Vooral toen hij eens een keer aan de boom schudde. Het was even op de tanden bijten, eigenlijk mijn enige zwakke moment in de wedstrijd."

Na afloop stond Aernouts erbij alsof hij een doordeweeks crosske had gewonnen. Geen greintje emotie. "Bij mij is dat allemaal innerlijk", lacht hij. "Binnenin geniet ik met volle teugen, maar je ziet dat niet aan mij. Net zoals je nooit merkt of ik nerveus ben. Voor de wedstrijd kriebelde het toch ook wel wat van de spanning. Maar eens vertrokken viel alle druk compleet van me af. En dan die laatste ronde. Al die joelende Belgen langs het parcours. Ik kreeg er kippenvel van."

In Essen werd direct na de cross alles in gereedheid gebracht voor een grootse receptie. De burgemeester deed speciaal voor deze gelegenheid het gemeentehuis open de beroemde burger, een geboren wielertalent waar België hopelijk nog veel plezier aan zal beleven. Tenminste als er voorzichtig wordt mee opgesprongen. Met Edwig Van Hooydonck als raadsman zal dat wel snor zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer