WK veldrijden beloften: Bart Wellens domineert van start tot aankomst

SINT-MICHIELSGESTEL -

Vriendin Nancy was voor één keer niet als eerste bij hem. Vader Lucien werd uit de buurt gehouden door een metershoog hek. De harmonie van Vorselaar begeleidde de laatste meters met de Brabançonne. Ma Wiske stond tranen te onderdrukken in de tribune. Hijzelf bleef veel kalmer dan hij meestal is bij grote gelegenheden. Bart Wellens, 21 slechts maar toch al met 2 zilveren en 2 gouden medailles in de prijzenkast. In Gestel verlengde de Kempenaar zijn titel alsof het een fluitje van een cent was.

André PUTZEIJS

BR>"Veldrijden is een enorme sport", begon Bart Wellens z'n WK-verhaal. "Ik zou het nooit meer kunnen missen. Iedereen supportert voor iedereen, het was alsof ik 5.000 fans naast het parcours had staan. Iedereen gunde me de titel, iedereen moedigde me aan. Heerlijk."

Heerlijk was ook de race van de Kempenaar. Perfect. Heel even slechts kon de veel te zwaar gebouwde Nederlander Kamiel Van den Bergh aanklampen, halfweg de eerste ronde was Barts one-manshow al begonnen. "Nerveus ben ik eigenlijk nooit geweest. Ik wist immers dat 3 landgenoten achter mij reden en dat zij de concurrentie zouden afhouden. Dan is het prettig fietsen."

Toch kwam er bij de finish geen

nummertje

om die mensen iets extra's te geven na een alleen voor de Belgen interessante wedstrijd. "Dat heb ik ooit één keer gedaan. Maar toen ik me nadien op televisie zag, voelde ik me belachelijk. Daarom deed ik nu liever gewoon. En als ik met een strak getrokken truitje over de streep fiets, hebben de sponsors er ook iets aan."

"Ik zwaai af, maar opvolging staat klaar. Geef De Vlaeminck maar een pluim."

Pas op het podium toonde Wellens emoties. "Toen brak inderdaad de veer. Toen besefte ik dat ik haast een thuiswedstrijd had gewonnen. Mijn vriendin komt uit Veghel, hier vlakbij. En dat die massa supporters speciaal voor mij was gekomen. Dat deed toch wel iets, ik moest even slikken."

En dan, rond zich kijkend: "Vannoppen en ik zijn straks te oud voor deze categorie. Maar onze opvolgers zitten hier al naast ons. Welk land kan dat nog zeggen? Geef Eric De Vlaeminck daarvoor maar eens een pluim."

En wanneer wordt Bart nu prof? "Geen idee. Op dit ogenblik heb ik niets concreet. Ik word elite zonder contract en ga Peter Van Santvliet daar het leven zuur maken."

Dat klopt niet helemaal. Vorige woensdag nog zat Wellens in Breda aan tafel met een mogelijke profsponsor. Best mogelijk dat er uit die hoek snel nieuws komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer