Nieuw wegseizoen start met GP La Marseillaise

GARDANNE -

Het kriebelt, hier in het Franse zuiden. Bij renners én volgers. Het kriebelt zoals het dat altijd doet bij het begin van een nieuw wegseizoen. Want laten we wel wezen: Tour Down Under, Ronde van Langkawi en consoorten zijn er enkel voor de exoten. Kattengespin. Het echte wielerwerk, laat het dan nog de voorbereiding zijn op het klassieke voorjaar, vangt pas aan met de openingsdans in het diepe Franse zuiden. De GP La Marseillaise van vandaag en de Ster van Bessèges (van morgen tot zondag) moeten duidelijk maken hoe hard de voorbije weken aan de conditie werd gewerkt. De poort naar de zon staat nog niet wagenwijd open. Maar die ruime kier moet volstaan voor de eerste schittering van nagelnieuwe fietsen en van gladgeschoren en met olie geknede kuiten. Benieuwd of de Belgen, op zoek naar goede benen en zelfvertrouwen met de Omloop Het Volk en tutti quanti in aantocht, opnieuw een abonnement op de Franse podia nemen.

BR>

Frank Vandenbroucke: "Verwacht van mij geen bisnummer"

GARDANNE -

Frank Vandenbroucke is niet klaar voor het eerste gewoel van het kersverse wielerseizoen. "Verwacht van mij geen bis in de GP La Marseillaise", drukt hij alle prille hoop de kop in. De mirakelman uit Ploegsteert brak zijn stage in Calpe af met koorts in de kleren en besliste pas gisterenmorgen naar Frankrijk af te reizen. Knechtenlivrei netjes opgevouwen tussen het uitgaanskostuum en de nieuwe Cofidis-outfit.

Frank Vandenbroucke zat vorig jaar al vroeg op de hoogste tak te kwinkelieren. Met winst in de GP La Marseillaise en de Omloop Het Volk, de openingswedstrijden in Frankrijk en ons land, maakte hij meteen duidelijk waarom hij Mapei de rug had toegedraaid. Bij Cofidis kon hij eindelijk zelf het koor leiden. En de solopartijen voor zich opeisen. Dat wordt dit seizoen niet anders, maar de eerste samenzang zal wat haperig uit de kelen komen. VdB breidde een verlengstuk aan de Spaanse ploegstage op Calpe, dat de ploegmaats een weekend eerder verlieten om thuis de valiezen te pakken voor het eerste koersgewoel. Erg goed bekwam de zon hem niet.

"Vorige donderdag zag ik mij verplicht op te krassen. Koorts, griep. Het overkomt wel meer renners die afgetraind zijn", klinkt Vandenbroucke minder gemotiveerd dan we van hem gewoon zijn. "Zondag gaf de koortsmeter nog altijd 38,2 graden aan. Gelukkig voel ik me vandaag (maandag, nvdr) een stuk beter. Anders had ik mij verplicht gezien af te bellen voor de openingswedstrijd en had ik mijn entrée in het peloton tot Bessèges moeten uitstellen. Meer dan meepeddelen hoeft u van mij dus niet te verwachten."

Het is allemaal niet van aard om het zelfvertrouwen van de Cofidis-kopman aan het wankelen te brengen.

"Ik hoef niet in paniek te slaan. Het klassieke voorjaar ligt nog veraf. Die paar dagen lichamelijke hinder en gemis aan opbouw geven mij de doodsteek niet. Ik win graag vroeg op het seizoen, maar La Marseillaise is nu eenmaal die wedstrijd niet waar ik met een berg verwachtingen naartoe leef", relativeert hij het belang van het eerste gewin. "Andere renners in de ploeg moeten de fakkel maar even van mij overnemen. Mattan en Farazijn, allebei berensterk mocht ik op Calpe vaststellen. Of Planckaert en Peers, ook erg goed bezig. Misschien kan ik hen nu al bedanken voor het vele werk dat ze de komende maanden voor mij zullen verzetten."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer