Laurent De Backer wil over WK-formule praten, Hein Verbruggen niet

ANTWERPEN -

Nog voor het WK veldrijden was afgelopen, werd de formule met landenploegen al in vraag gesteld.

Niet meer van deze tijd

, was de meest gehoorde opmerking. Laurent De Backer, voorzitter van de Belgische wielerbond en lid van de internationale veldritcommissie, wil de zaak bekijken. Voor Hein Verbruggen, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, is de zaak-Rabobank een eenmalig incident en blijven de landenploegen een succesformule.

André Putzeijs

BR>Laurent De Backer praat deze week niet meer met Sven Nys. "Ik wacht eerst even af om de gemoederen te laten bedaren. Wat gebeurd is, kan toch niet meer veranderd worden. Volgende week zal ik Sven en Eric De Vlaeminck wel eens bij mij roepen. Want zoiets mag natuurlijk nooit meer gebeuren. Ondanks zes medailles kwam ik met een bittere nasmaak terug uit Nederland. Dat zou ook niet mogen.

Een oplossing? De mensen willen alleen een WK met landenploegen. Dit leeft. Ik weet echt niet of er andere mogelijkheden te bedenken zijn. Maar we kunnen er binnen de veldritcommissie wel eens over praten."

Wat praten betreft: was dat in de Belgische ploeg niet beter vooraf gebeurd?

"Misschien had de coach, als hij dat echt wist, moeten ingrijpen. Ook daarover zullen we praten. Want ik vind: als Nys volgend jaar weer eerst naar Rabobank kijkt, kan hij beter niet als Belg naar het WK gaan. Dan moet hij maar Nederlander worden."

"Ik verliet

Gestel

met gemengde gevoelens", zegt internationaal wielervoorzitter Hein Verbruggen. "Ik vind het jammer dat de prestatie van Richard Groenendaal zo weinig aan bod komt in de commentaren. Maar ik ben blij dat het WK zoveel passies heeft opgewekt. Dat is goede publiciteit voor deze sport en daarover moet de voorzitter zich verheugen.

Het failliet van de nationale ploegen? Kijk, dat is nu weer typisch een opmerking van een journalist. Meteen het sterkste woord gebruiken voor wat een eenmalig incident was. Ik zie geen reden om de formule van de WK's te herdenken. In Verona kwamen 250.000 mensen kijken, in Gestel ruim 30.000. Dat is toch het beste bewijs dat de mensen worden aangetrokken door die nationale truitjes.

Wat wel kan: ons bezinnen over het aantal veldrijders dat één sponsor mag aanwerven. Daar zouden we een limiet kunnen op stellen, daarover moet onze veldritcommissie zich eens bezinnen. Maar nu meteen een wonderformule overboord gooien na één incident dat een WK vervalste, is als het slachten van een kip die gouden eieren legt. Dat doe ik niet."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer