Sven Nys niet mals voor uittredende wereldkampioen Mario De Clercq

BAAL -

Eén dag na de Gestelse kater ging Sven Nys op de loop voor de telefoon. Terwijl hij bij zijn vriendin onderdook en nog eens aandachtig de video van het WK bekeek, hoorde zijn moeder vijftig-zestig keer de bel rinkelen. Na de middag maakte hij een lange fietstrip door de wind. Sven vond dat hij zondag eigenlijk alles al gezegd had. Maar dat bleek onjuist. Na enig aandringen kwam hij met een verrassende versie van de feiten.

André Putzeijs

BR>"Nu ik de hele film nog eens gezien heb, weet ik het zeker: Mario De Clercq heeft alleen de schijn willen ophouden dat hij voluit reed om mij te helpen. Terwijl ik wel honderd keer riep dat hij het gat moest dichtrijden en dat ik dan zeker won, bleef hij op 70 procent van zijn waarde fietsen. Eén ronde ging hij tot 90 procent en toen kwamen we ineens tien seconden dichter. Maar daarna vertikte hij het om dat nog een ronde te doen. Anders was onze achterstand geen halve minuut meer geweest en was ik in mijn eentje naar Groenendaal gefietst. Jammer dat Ben Berden niet langer voorin bleef, hij gaf zich wel 100 procent."

"Natuurlijk hypothekeerde Mario zijn eigen kansen als hij feller aan de leiding had gefietst. Maar hij is het die achteraf praatte over

nationale belangen en zich inzetten voor de Belgische ploeg

. Als hij dat meent, had hij het land een dienst kunnen bewijzen door mij te helpen. Dan was er nu een Belg wereldkampioen. In de plaats daarvan gaf hij de duizenden toeschouwers de valse indruk dat hij voluit ging, waardoor iedereen zich tegen mij keerde.

Bovendien: Mario wist vooraf dat ik niet aan de leiding zou komen in een achtervolging op een Rabobank-ploegmaat. En, al gaf hij misschien wel een andere indruk, ook Eric De Vlaeminck was daarvan op de hoogte. De bondscoach is zelf prof geweest, hij begrijpt perfect mijn manier van koersen."

Een optreden dat op

ahoe

-geroep werd onthaald.

"Dat deed pijn, maar de mensen wisten niet beter dan dat ik de slechte was. Ze verkeken zich op De Clercq. Mijn supporters begrijpen intussen wel wat er aan de hand was. Dat hebben ze zondagavond ook getoond. Ze waren blij met mijn medaille en hebben tot een stuk in de nacht gefeest. Ik ben tot één uur bij hen gebleven. Natuurlijk waren er een paar wier gezicht ik niet zag. Dat zijn geen échten, daar was ik op voorbereid. Maar de kern die me sinds jaren begeleidt en aanmoedigt, blijft."

Blijft ook: het verloop van dit WK was niet positief voor jouw sport.

Sven Nys: "Het verloop van het WK was een correcte afspiegeling van de realiteit. In Tabor en Zeddam hebben Mario, Richard en ik voorop gereden en geknokt voor de zege. Hij won tweemaal. Dan moet hij begrijpen dat ik hem geen derde kans gun om mij en Richard te kloppen. Ik ben geen ezel."

Toch vinden sommigen dat jullie zo dom waren als die viervoeter door het spel zo doorzichtig te brengen. Dit leek toch erg veel op concrete afspraken.

In een criterium spelen ze het beter

was een veelgehoorde opmerking.

"Doorzichtig? Maar dit had ik toch vooraf al gezegd! Ik begrijp niet dat iemand zich zondag kon verbazen over wat gebeurde. Dit was gewoon de tactiek die we open en bloot hadden toegegeven. Maar over de manier waarop het moest gebeuren, was geen afspraak gemaakt. Ik ben echt niet door de

pitlane

gereden om Richard vrijbaan te geven. Ik meende echt dat ik daar sneller zou fietsen dan hij aan de overzijde van de afsluiting. Dat was een misrekening. Mijn enige fout die ik zondag maakte. Over al het andere heb ik geen spijt."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer