Mario De Clercq: "Sven wil alleen zichzelf goedpraten"

WORTEGEM-PETEGEM -

Mario De Clercq heeft zondagnacht weinig en slecht geslapen. "Ik denk dat ik nog wel tien keer het WK heb overgedaan. Dromen waren nachtmerries", zegt de ex-wereldkampioen die zondag zijn titel moest afstaan aan Richard Groenendaal. "Maar nu ik hoor wat Sven Nys over me zegt, sta ik pas echt aan de grond genageld. Hij heeft geen enkele reden om mij met de vinger te wijzen. Hij heeft mij

in de zak gezet

, niet ik hem."

A.P.

BR>Zoveel is zeker: Mario zit in zak en as. Zijn mooie trui kwijt, met een rotgevoel van Gestel naar huis gereden en één dag later horen dat Nys hem niet spaart.

"Ik dacht echt dat alles tussen Sven en mij zondagavond uitgesproken was", zegt Mario maandagmiddag na een korte trainingstocht. "Zondagavond had ik nochtans wel al een vermoeden dat hij zich tegenover de supporters zou willen verantwoorden. Maar dat hij het op deze manier doet, had ik niet verwacht.

Zijn uitleg dat hij niet anders kon vanwege de ploegbelangen, tot daar. Maar zeggen dat ik niet voluit ging en slechts de schijn ophield, dat is zichzelf goedpraten

op mijn kap

.

Ik heb inderdaad één ronde volgas gegegeven en we maakten twaalf seconden goed. Toen heb ik gezegd: nu is het aan jou. Ook één ronde voluit en we zijn nog slechts een halve minuut achter. Want alleen geraakte ik nooit dichter tot bij de toch wel zeer sterke Groenendaal.

Maar Sven weigerde mij te helpen, hij deed niets voor de Belgische ploeg. Ik zou een stuk blijer naar huis zijn gereden, indien Nys had gewonnen en geen buitenlander. Vooral omdat Sven de hele winter de beste is geweest en die titel zou verdiend hebben.

Maar dan moest hij ook risico durven nemen, strijden als een

Vlaamse Leeuw

. Dat weigerde hij. Het knipoogje naar Groenendaal, meteen na de finish, zei alles over de reden waarom. Sven was zondag meer Nederlander dan Belg."

Iedereen praat nu over het veldrijden, dat kan ook een positief effect sorteren voor jouw sport.

"Ik geloof eerder het tegendeel. Als Nys zondag in Harnes wint voor de Superprestige en Groenendaal is tweede, zal iedereen denken dat het een cadeau is. Dat het veldrijden in elkaar steekt zoals de criteriums na de Tour. En dat is niet waar.

Bovendien zou Nys wel eens mogen denken aan andere jongens uit de Belgische ploeg. Vooraf was afgesproken dat de BWB-premie van 300.000 frank zou worden opgetrokken door de winnaar van het goud. Dat bedrag zou verdeeld worden tussen alle Belgen. Wie zilver of brons oogstte, mocht zijn premie houden. Nu er geen goud is, is er ook geen frank te verdelen. Stel je maar eens in de plaats van Ben Berden. Die heeft zich uitgesloofd en wordt nog zesde. Maar in een WK zijn slechts vijf geldprijzen. Geen premie, geen prijs. Berden heeft zondag geen centiem verdiend. Terwijl Nys nu allicht met zijn zakken vol Nederlands geld loopt."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer