Nico Vaesen, rots in de branding bij Huddersfield Town

LONDEN -

«Mocht hij een pistool in zijn handen gehad hebben, hij zou ons vermoord hebben,» grijnst Nico Vaesen. Huddersfield Town had even voordien een 2-0-voorsprong prijsgegeven op het veld van Crystal Palace en manager Steve Bruce kon daar dus niet om lachen. De voormalige rots in de branding bij Manchester United coacht zoals hij speelde. Vol vuur en overtuiging, bikkelhard en altijd rechtdoor. Hij heeft maar één doel voor ogen: de Premier League. Daarvoor werd hij voor veel geld binnengehaald door mecenas Barry Ruberry, daarvoor tekende Nico Vaesen ook bij tot 2002 in Huddersfield. «Ik wil met deze club in Engeland op het hoogste niveau spelen.»

Marnik GEUKENS

BR>

Eén jaar had Nico Vaesen (31) nodig om in Engeland naam te maken. «Na vorig seizoen hebben twee clubs zich voor me gemeld. Uit de Premier League, ja. Bij Huddersfield had men het blijkbaar voelen aankomen. Ze hebben me vrij snel een voorstel gedaan om mijn contract open te breken. Ik heb niet getwijfeld. Ik wil naar de Premier League, maar dan met Huddersfield Town. Deze club heeft me vertrouwen gegeven op het moment dat ik het nodig had. Zij hebben me deze unieke kans gegeven toen Aalst me op een zijspoor had gezet. Daarvoor zal ik hen dankbaar blijven, ik wil samen met deze club bouwen aan iets moois.»

Aan het einde van de rit zullen de eerste twee uit de First Division promoveren naar de Premier League. De nummers drie tot zes spelen een eindronde. Een loterij. «Met de finale op een bomvol Wembley,» voegt Nico Vaesen eraan toe. «Als we nu nog uit de eerste zes tuimelen, dan zou dat een enorme ontgoocheling betekenen. We staan op vier punten van Manchester Ciry, de nummer twee. De kloof met de zesde, Wolverhampton, bedraagt al acht punten. Het is erg jammer dat onze centrale verdedigers één voor één gekwetst uitvielen. In het begin van het seizoen kregen we bijzonder weinig goals binnen. Vooral het wegvallen van organisator Kenneth Monkou (vroeger nog bij Feyenoord, Chelsea en Southampton, mg) hebben we gevoeld. Hij staat er binnen enkele weken terug, dat maakt me sterk dat we een sterke eindspurt kunnen inzetten.»

Net op dat moment verlapt de club topschutter Marcus Stewart voor 200 miljoen frank aan Ipswich. Een rechtstreekse concurrent, nota bene. «Zo gaat dat in Engeland, het hele jaar door worden spelers gekocht en verkocht. Met Martin Smith werd voor 20 miljoen al een vervanger voor Stewart weggehaald bij Sheffield United. Smith is een typische target-man. Hij zou Clyde Wijnhard wel eens beter tot zijn recht kunnen laten komen.»

Wijnhard, vorig jaar nog bij Leeds, is net als spelmaker Dean Gorré een ex-Ajacied. Met Monkou en Vaesen moeten ze de as vormen van Huddersfield Town. Het verschil met vorig seizoen is enorm, toen moest de ploeg het nog vooral hebben van kick and rush en veel goede wil. «Deze club brandt van ambitie,» legt Vaesen uit. «Vooral het binnenhalen van Steve Bruce heeft enorm veel veranderd. Bruce was bij Manchester United het allerbeste gewoon. Hij is enorm veeleisend, zette onmiddellijk een organisatie neer. Vorig jaar liep het veel losser, ook op training. Bruce heeft meteen een fitness-trainer aangesteld, hij legt er flink de zweep op. Je voelt gewoon dat hij de top heeft meegemaakt.»

Ook naast het veld loopt alles op wieltjes. De familie Vaesen voelt zich prima in haar vel op zo'n twintig kilometer van Leeds. «In het begin was het naturlijk wennen, vooral voor mijn vrouw Heidi. Maar intussen hebben we veel vrienden gemaakt, de kinderen gaan naar school of naar de kleutertuin. In Yorkshire is men heel open, je hebt er snel contact met andere mensen. Bovendien zitten er een aantal Belgen in de buurt. Davy Gijsbrechts springt wel eens binnen, ik ben ook al bij Gilles De Bilde langs geweest. Wij hebben nog samen gespeeld bij Aalst en de nationale ploeg. En ik ben van plan om contact te zoeken met Branko Strupar. Derby is niet zo ver weg.»

In België zorgde Strupars transfersom van drie niljoen pond voor opschudding. «Dat is hier normale kost. Iedereen is van oordeel dat Derby een koopje heeft kunnen doen. Slechts drie miljoen voor een Gouden Schoen... Ik denk dat Genk veel meer voor hem had kunnen vangen.»

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer