Geel-voorzitter Keermaekers hoopvol na "Hongaarse" metamorfose

GEEL -

Vic Keersmaekers, voorzitter van Verbroedering Geel, is een doorzetter. Sinds de dag dat hij besefte dat

zijn clubje

te licht woog voor eerste klasse, zocht hij verwoed naar alternatieven. Omdat zijn speurtocht naar versterking in eigen land een financiële kater zou betekenen en de liefde van Westerlo aangaande een fusie niet wederkerig is, zocht hij zijn heil in Hongarije. Een schot in de roos want tegen Lokeren droegen Szeker, Peto en andere Fehers zijn ploeg.

Bart Obbels

BR>Verbroedering Geel speelt weer mee. Met de drie punten die het afgelopen zaterdag greep, zetten de Kempenaars de achtervolging in op Charleroi, Sint-Truiden en Harelbeke. Voorzitter Keersmaekers beseft dat het nog te vroeg is voor laaiend enthousiasme, maar de gevoelsmens wist zaterdag wel dat hij voor één keer goed had gegokt. De tol voor zijn ingreep was overigens niet gering, want het partnership met MTK Hongarije eiste inmiddels enkele koppen. Zo was er geen plaats meer voor trainer Paul Put. Het feit dat hij geen kans kreeg met het door Hongaren opgesmukte Geel, temperde zaterdagavond overigens bij velen de vreugde.

"Ik weet dat het ontslag van Put heel gevoelig ligt bij supporters en medewerkers", zegt Keersmaekers. "Ik hoorde de voorbije dagen in de catacomben van ons stadion hard met deuren slaan. Maar ik kon niet tolereren dat Put vertelde dat hij niet op de hoogte was van welke Hongaren er kwamen en dat hij zijn twijfels had bij het partnership. Zo heeft hij onder andere Zoltan Peto zelf gescout. Put zei:

Ik twijfel aan de goede bedoelingen van MTK Boedapest.

Dan zeg ik dat een verdere samenwerking onmogelijk is, al doet de breuk ook bij mij ontzettend pijn na al wat Paul hier verwezenlijkte. MTK heeft de beste bedoelingen met Geel. Dat beseft de concurrentie inmiddels ook, want voorzitter Varszegi werd vorige week al door een andere Belgische club gecontacteerd."

Sylverans, Janssens, Dave Smits...: het lijstje met spelers dat zaterdag naast de boot viel, is lang. Dimitri Mbuyu kreeg daarenboven gisterenavond de opdracht enkele spelers te vertellen dat er in de A-kern geen plaats meer voor hen is.

"Buitenlanders als Novcic die einde contract zijn, krijgen een gouden handdruk en de anderen kunnen een witte kaart krijgen als ze vertrekken", zegt Keersmaekers. "Ik zal niet dulden dat diegenen die buiten de boot vallen, ons beleid gaan bekladden. Desnoods maak ik voor hen wel een C-kern zoals in Standard. Luister, ze hebben 20 speeldagen gekregen om zich te bewijzen. Dat we onderaan staan is niet de schuld van de trainer of het bestuur, maar wel dat van de spelers. Ze moeten mij ook niet komen vertellen dat er in Geel geen plaats meer is voor sentiment.

Ik merk wel dat diegenen die zaterdag speelden een hoger rendement haalden. Geerinckx, Delen, ja zelfs Versavel was opnieuw vijftig procent van de stervoetballer die hij ooit was. Dat komt omdat ze nu worden omringd door spelers van een hoger niveau. Ben ik dan fout geweest door die Hongaren binnen te halen? Neen, dan stel ik vast dat ik te lang heb gewacht. En er kan nog een selectie volgen, want als de situatie na de match tegen Charleroi op 17 februari aanstaande niet rooskleuriger is, komt er nog versterking uit Hongarije. Het is twaalf uur, hé, en we willen straks op die zestiende plaats finishen."

Inmiddels leidt Dimitri Mbuyu de groep. Een leek in het trainersvak die als sportief manager werd aangetrokken toen de eerste contacten met MTK Boedapest werden gelegd.

"We haalden Mbuyu niet binnen om trainer te worden", spreekt Keermaekers alle vermoedens tegen. "Blaf hem daar ook niet op af als het volgende week minder goed gaat. Het is niet onze betrachting hem als trainer te houden. Hij kreeg de opdracht om iemand te zoeken die beter is dan Put. Daarmee bedoel ik dat we niet naar Daerden of Clijsters uitkijken, want die faalden elders ook. Vandereycken mag je me geven, maar die is niet betaalbaar voor Geel. Tot nu toe polsten we Chris Dekker en Pim Verbeeck. De ene bleek te duur en de andere wilde Geel nog eens bekijken tegen Lokeren. Dan denk ik:

Wat een enthousiasme

en hoeft hij voor mij ook niet te komen. We kijken verder uit."

Dat weten kandidaat-trainers ook. Zo was de Hongaar Fazekas zaterdagavond een aandachtig toeschouwer. "Maar", zegt Keersmaekers, "ook hij past niet in het profiel van onze club."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer