WK veldrijden: niet meer voor volk en vaderland

SINT-MICHIELSGESTEL -

De wereldkampioenschappen veldrijden van dit weekeinde zijn niet alleen historisch omdat voor de eerste keer ook meisjes onder de regenboog door bos en veld huppelen. Ook helemaal nieuw is dat WK-acteurs vooraf open en bloot vertellen dat nationale gevoelens overboord worden gekieperd omdat de belangen van de sponsor voorgaan.

A.P.

BR>Gedaan om te fietsen voor volk en vaderland, alles voor de werkgever.

Jarenlang was het voor veldrijders een eer om voor hun land naar het WK te mogen. De wil van de coach was wet, landsbelang was hoofdbelang. Veldrijders maakten geen deel uit van een gestructureerd team. De nationale ploeg was, één keer per jaar, hun enige band.

Tot Mario De Clercq in Poprad Erwin Vervecken de illusie ontnam dat landgenoten in het moderne veldrijden nog iets voor elkaar overhebben. België won goud en zilver, maar op het podium stonden twee renners alsof ze in hun broek hadden gedaan.

In Sint-Michielsgestel wordt de grens weer verlegd. Op bevel van Jan Raas en Adrie Van Houwelingen, manager en ploegleider van Rabobank, rijden Sven Nys, Richard Groenendaal en Adri Van der Poel zondag voor hun sponsor en niet voor België of Oranje.

"Wilhelmus of Brabançonne: welk volkslied gespeeld wordt, maakt ons niet uit. Als het maar voor een Rabobanker is."

Niet iedereen blijkt klaar voor deze niet onlogische evolutie. Terwijl de Nederlandse bondscoach Herman Snoeijink zich neerlegt bij het onvermijdelijke, weigert Eric De Vlaeminck de realiteit te aanvaarden. Eric weet dat Sven Nys twaalf maanden royaal wordt betaald door Rabobank en dat die mensen dat niet doen uit liefdadigheid. Maar Eric aanvaardt niet dat deze kronkel over de landsgrenzen een donkere wolk boven

zijn

nationale ploeg doet hangen.

Vrijdagmorgen om zeven(!) uur duidde De Vlaeminck dan maar Mario De Clercq aan als bewaker van de Belgische schat. Mario moet in koers instructies geven en er op toezien dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Of althans niets doet wat een landgenoot kan schaden.

We vrezen dat deze stap van de bondscoach te laat komt. Ook het veldrijden evolueert. En na het succes dat Rabobank met zijn investering oogst, zal de belangstelling van sponsorploegen in de toekomst alleen groeien. Waardoor je in een cross-WK voor profs steeds vaker toestanden zal krijgen als op de weg: in het beste geval niets ondernemen tegen een landgenoot, maar in de eerste plaats zien dat iemand van je vaste ploeg wint.

Hoe dat gegeven zich zondag vertaalt in de wedstrijd is niet te voorspellen. Logisch gezien zijn er zes of zeven titelkandidaten. Nys, De Clercq en Groenendaal in polepositie. Vervecken, Pontoni, Van der Poel en De Vos op de tweede rij.

Uitgezonderd de vrouwen mikken de Belgen ook in de andere wedstrijden op podium en regenboog, zodat de vijf medailles van Middelfart en Poprad mogelijk worden overgedaan.

Aangeboden door onze partners