"Hingis is onaantastbaar"

Martina Hingis behaalde gisteren haar 26ste opeenvolgende zege op de Australian Open. De Zwitserse is in Melbourne Park al ongeslagen sinds 1997. In de kwartfinale veegde de 19-jarige nummer één van de wereld Aranxta Sanchez in 45 minuten van de baan. In de halve finale moet Hingis het opnemen tegen Conchita Martinez. De Spaanse won na een marathonwedstrijd van 2 uur en 35 minuten van Elena Likhovtseva.

BR>Aranxta Sanchez, met vier Grand Slam-zeges toch niet de eerste de beste, scoorde amper 26 punten tegen Hingis en kreeg zware 6-1, 6-1 cijfers om de oren. De Spaanse incasseerde daarmee haar dertiende nederlaag op rij tegen Hingis. "Ze was vandaag onaantastbaar", zuchtte Sanchez. "Voor mij was het ook een verrassing dat ik Aranxta zo vlot klopte", zei Hingis, die in haar vijf partijen nog geen set verloor. "Ze is een bijtertje, geeft zich pas gewonnen als je het matchpunt verzilverd hebt. Daarom heb ik het meestal ook zo moeilijk tegen haar. Behalve vandaag dan. Ik had mijn tactiek een beetje aangepast: niet constant haar zwakkere forehand bestoken, maar haar ook zoveel mogelijk laten lopen. En dat bleek de juiste keuze. Ik miste bijna geen bal en had het gevoel dat ik uren kon doorgaan."

Hingis speelde tegen Sanchez opnieuw met veel

power

. "Klopt, ik heb veel op kracht getraind. Ik had geen keuze, ik moest die weg inslaan. Anders maak ik geen kans tegen de Williams-zusjes en Davenport. Zonder die kracht zou ik snel wegzakken naar nummer 30 of 40 op de wereldranglijst. Enige nadeel: ik heb wat ingeboet qua snelheid, maar daar werk ik nu hard aan." In de halve finale botst Hingis op een andere Spaanse: Conchita Martinez. "Je mag haar zeker niet vergelijken met Sanchez. Ze gebruiken een heel ander slagenarsenaal. Martinez heeft een sterke forehand, Sanchez teert dan weer veel op haar backhand. Ik zal dus naar de ander kant moeten spelen", lachte Hingis, die voor een vierde opeenvolgende eindzege in Melbourne gaat.

Moe

Conchita Martinez had veel moeite met Elena Likhovtseva. De Russische kraakte pas na 2u35': 6-3, 4-6 en 9-7. De 27-jarige baseline-speelster uit Barcelona bereikte voor de tiende keer de laatste vier in 38 Grand Slam-tornooien. De laatste keer was tijdens de Australian Open van 1998, waarin ze in de finale verloor van... Hingis. Tegen Likhovtseva voelde Martinez zich nooit op haar gemak. "Ik was moe", bekende ze. "Ik ben nu al drie weken aan een stuk aan het spelen. En daar zaten enkele zware wedstrijden tussen."