Hasselaar wast 220 miljoen wit via KB Lux-bank

HASSELT - In de KB Lux-affaire heeft onderzoeksrechter Helsen dinsdagavond boekhouder H.E. (68) uit Hasselt aangehouden op verdenking van belastingontduiking en fiscale fraude. Bij drie huiszoekingen zijn documenten gevonden waaruit zou blijken dat H.E. 220 miljoen zwart geld van een 25-tal Hasseltse handelaars en zaakvoerders via de KB Lux heeft witgewassen.

Y.L./N.V.

BR>

De aanhouding van H.E. volgde op een huiszoeking van de gerechtelijke politie (GP) maandag in het Limburgs Accountantsbureau nv aan het Leopoldplein in Hasselt. Tegelijk vielen de speurders binnen in de woning van zaakvoerder H.E. en een bedrijf waar hij bestuurder is.

Er werden documenten in beslag genomen die erop wijzen dat H.E. voor een 25-tal Hasseltse middenstanders en zakenmensen in totaal 220 miljoen frank heeft witgewassen via de KB Lux. Voor die bank zou hij ook als tussenpersoon zijn opgetreden. H.E. zelf ontkent dat en zegt dat het om persoonlijk kapitaal gaat.

De techniek die voor de fraude is gebruikt staat bekend als 'back-to-back'-leningen: de 220 miljoen werd bij KB Lux gestort, terwijl in België voor een soortgelijk bedrag een lening werd aangegaan. Het geld dat in Luxemburg stond, diende niet alleen als onderpand, het werd ook gebruikt om de Belgische lening terug te betalen. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat systeem zeer vaak wordt misbruikt om zwart geld wit te wassen.

Op het ogenblik van de huiszoekingen was van H.E. geen spoor te bekennen. De boekhouder heeft zich dinsdagmiddag aangemeld bij het gerecht. 's Avonds werd hij aangehouden, vrijdag verschijnt de accountant voor de raadkamer.

Met dit onderzoek is het Hasseltse gerecht een nevendossier opgestart van het grote KB Lux-onderzoek, dat de Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Leys in '96 begon. Die heeft onlangs nog in zijn synthese aan de Bankcommissie geschreven dat hij duidelijke aanwijzingen heeft gevonden van fiscale fraude. De ramingen over de fraude variëren van 42 tot 600 miljard frank.