Kiekeboe-film mikt niet op doelgroep

De langverwachte 'Kiekeboe'-film 'Misstoestanden' is eindelijk af, maar niet tot ieders tevredenheid. Al tijdens de opnamen onstond hoogoplopende ruzie tussen regisseur Renaat Coppens en striptekenaar Mehro. In die mate zelfs dat de geestelijke vader van het olijke Kiekeboe-gezin zich volledig van het project heeft gedistancieerd.

BRUSSEL/Rudy DE CONINCK

BR>Filmverdeler 'Kinepolis Film Distribution' staat voor een enorme uitdaging, want de film blijkt totaal niet geschikt voor een jeugdig publiek en helemaal niet voor de fans van de originele strips.

Wat een opluchting. Eindelijk eens een Vlaamse film die niet vertrekt van een romanklassieker van Louis Paul Boon, Willem Elsschot of een historisch essay over een melaatsenpriester. 'Misstoestanden' is immers gebaseerd op de populaire 'Kiekeboe'-comics van Mehro. Gelukkig ook geen Laïs of het symfonisch orkest van Dirk Brosse op de klankband, maar liedjes van James Brown en Ike en Tina Turner. Het slechte nieuws is dat deze film compleet naast z'n doelgroep mikt. Met name kinderen en stripfanaten. Net zoals 'La nuit Américaine' van Franois Truffaut gaat 'Misstoestanden' over het maken van een film. De filmploeg in de film heeft zich namelijk voorgenomen om de krankzinnige 'Kiekeboe'-familie op pellicule vast te leggen met levende acteurs. In plaats van knotgekke 'Kiekeboe'-avonturen krijgen we het wel en wee van de filmequipe voorgeschoteld. Jan Steen is de sullige regisseur, Ingrid De Vos zijn droomactrice, Luk Wyns de hoofdrolspeler, Wim Opbrouck de vulgaire producent, Jaak Van Assche de dove geluidsman en Filip Peeters de macho cameraman.

Bovendien worden we vergast op een pleiade aan gastrolletjes. Van Reddy De Mey, Martine Tanghe en Robbe De Hert tot Mon uit 'De mol', Rob Vanoudenhoven en bomma Backeljau. Urbanus doet iets onbeschrijfelijks met kiekens en Karel Deruwe rookt af en toe een stevige joint. Eden speelt een mini-concert en Joyce De Troch voert een zwoel dansje uit. Of het jonge grut de verschillende verwijzingen naar onder meer 'The Godfather', 'Speed', 'Jaws' en de 'Dogma 95'-films zal appreciëren, blijft de vraag. Als ze door hun ouders al niet naar de uitgang zijn verwezen na de begingeneriek, die à la Tarantino bulkt van de 'motherfuckers'. Net als in 'A Fish Called Wanda' worden tijdens de verwarrende plotwendingen vier hondjes -George, Paul, John en Ringo - per toeval platgereden door roekeloze chauffeurs. Michel Vandenbossche van Gaia staat nu al met een spandoek aan de bioscoopzaal.

De wereldpremiere vindt op 17 februari plaats in het Antwerpse Metropolis. Vanaf 1 maart draait hij in alle Vlaamse zalen.