Luc Appermont denkt dat Songfestival niet kapot te krijgen is

Voor de opnames van 'Nostra-wie?' werd monument Luc Appermont (50) door Radio 1 nog eens opgetrommeld om hem te confronteren met zijn voorspellingen, die hij in 1988 deed in verband met het Eurovisiesongfestival. Nu twaalf jaar later werd Appermonts voorspelling uit de kluis geplukt. Conclusie van interviewster Kristien Bonneure na afloop: «Jij bent een redelijk voorspeller.» Een gegeven waarmee de VTM-man al meer dan tevreden was.

BR>

Luc Appermont voelde zich duidelijk in zijn sas in de studio van Radio 2 Oost-Vlaanderen. Bij zowat iedere regionale zender heeft hij immers vroeger een programma gehad. Maar voor dat soort van herinneringen moest Appermont niet overkomen. Over het Eurovisiesongfestival zou en moest het gaan. In '86 won België voor het eerst en voor het laatst, met verslaggever Luc in de hoofdrol. Heeft hij soms geen heimwee naar die tijd? «Neen, helemaal niet. Ik had er echt genoeg van. Terry Wogan van de BBC en ik waren toen de oudsten, en Terry is nog altijd bezig. Ik was er alleszins een beetje op uitgekeken.»

Luc heeft de afgelopen jaren vooral een ietwat negatieve evolutie gezien, tenminste als het over het al dan niet doorbreken van de artiesten gaat. «Vroeger won je en kon je tien jaar voort met datzelfde liedje plus een paar opvolgers. Je had de mogelijkheid om een grote Europese toer te beginnen, langs alle landen die meededen aan het festival. Ik denk dat Charlotte die vorig jaar laureate werd slechts een kleine toer heeft moeten doen. Ik betwijfel het of zij ook in Italië of Frankrijk is geweest.»

Wereldfestival

Appermont zei in '88: «Ik denk dat we in 2000 te maken zullen hebben met een Wereldfestival. Alle landen kunnen dan via het televisiescherm en in een wedstrijd meedingen naar de prijs van het mooiste liedje ter wereld. Zoals het nu bestaat, zal het Songfestival alleszins verdwijnen. Ik dacht eerst aan een nieuw festival met videoclips, maar dan is uiteraard het live-element weg. Als het van mij afhangt, moeten we teruggaan naar

ballads

met echte melodieuze muziek en mooie teksten.»

Er is twaalf jaar later nog steeds geen Wereldfestival, dus zat Luc er grandioos naast. In zijn voorspelling was ook sprake van het zingen met band en in een taal naar keuze. Daar had hij het wel bij het rechte eind. «Toch zal ik altijd voorstander blijven van het zingen in het Nederlands,» zegt Appermont zelfverzekerd. «Wij moeten in een ééngemaakt Europa toch trachten onze eigenheid te bewaren.» Dat de muziek ooit beter wordt, daar blijft hij op hopen. «De jeugd groeit op met techno en house, en kent 'Yesterday' van The Beatles niet meer. Ik hoop nog altijd dat de echt mooie melodieën terugkomen.»

En wat brengt 2012? «Het Songfestival zal er nog zijn, al was het alleen maar om het competitie-element. Kijk maar naar Eurosong van vorig jaar. Als er een wedstrijd op hoog niveau van wordt gemaakt, dan kijken er heel veel mensen.»

'Nostra-wie?', Radio 1, iedere zondag 12-13 uur.