«Ik was de toegeknoopte blouses beu»

Tien jaar en 128 miljoen verkochte cd's na haar debuut uit 1990, was de Amerikaanse superster Mariah Carey gisteren voor het eerst in het kleine België. Om een liedje te lippen tijdens de Gouden Schoen-uitzending, maar vooral om promotie te voeren voor haar eerste wereldtournee, die op 14 februari in Antwerpen aftrapt. «Maar ik wil vooral gaan shoppen,» pruilde ze.

BRUSSEL Stef VANWOENSEL

BR>

Het live-verleden van Mariah Carey kan met gemak op één velletje worden samengevat. In het verleden leek ze nooit veel zin te hebben in rechtstreeks contact, en ook vandaag blijft die tournee beperkt: in totaal speelt ze tussen 14 februari en 11 april maar negentien concerten, verspreid over Europa, de VS en Azië.

«Deze tournee is zo kort omdat ik daarna begin met de opnamen van een film,» verduidelijkt ze, daarmee verwijzend naar een oude droom om ook als filmactrice iets te betekenen. Bovendien wordt ze ontzettend moe van optreden. De dagen tussen de concerten worden gebruikt om te slapen. «Als ik dat niet doe, zie ik eruit als een wrak. Dat betekent ook dat ik niets verdien aan deze tournee, met die dagen ertussen. Maar ik doe deze tour voor de fans, die er al zo lang om vragen.»

En misschien komt die tour er ook, omdat ze nu eindelijk zelf de knoop kan doorhakken in dergelijke beslissingen. «Er is veel veranderd,» zegt ze, zinspelend op het einde van haar huwelijk met platenbaas Tommy Mottola, tevens haar ontdekker zoveel jaar geleden. «Ik heb nu zelf controle over wat ik doe. Ik ben gaan beseffen dat ik beter overkom als ik mezelf ben en

fun

heb.»

Fun

En fun: dat betekent veel dingen. Op haar recentste cd kunnen werken met topproducers Jimmy Jam en Terry Lewis, bijvoorbeeld. Of zichzelf de vrijheid geven om haar interraciale achtergrond - ze is een kwart zwart - tot uiting te laten komen in pop én hiphop.

Of ze ook zoveel fun zal hebben in Antwerpen op 14 februari, dat blijft afwachten. Ze is er in elk geval eerlijk in: tot voor een paar dagen had ze nog nooit van de stad gehoord. Maar van Brussel ook niet, voegt ze er voor de volledigheid aan toe. Ook al heeft ze inmiddels al gezien dat er mooie winkels zijn, en heeft ze al één praline geproefd. Eén, of ze geraakt niet meer in haar sexy kleedjes.

Ah ja, over die kleedjes wil ze nog wel wat kwijt. Dat iedereen die haar

te uitdagend

noemt, zich beter met zijn eigen zaken bezig houdt. En dat ze voor deze weinig verhullende kledingslijn heeft gekozen omdat ze die tot de hals toegeknoopte blouses beu was.

«In het begin moest de nadruk vooral liggen op de stem en de songs. Maar vandaag voel ik me weer als een kind op een verkleedpartijtje.»

Dat belooft: het Sportpaleis als één grote kindertuin op 14 februari. Maar misschien is Mariah Carey wel al iets eerder in de stad, om haar show in te oefenen? Ze speelt de vraag door naar een maatpak aan haar zijde. «Ja Mariah, je zal er oefenen.» Ja dus, Mariah komt al even vóór Valentijnsdag naar de Scheldestad.

Wanneer u rond 12 februari een uitdagend meisje in een sjieke boetiek op de Meir ziet snuffelen, en haar gezicht komt u bekend voor, .

Na haar persconferentie had Mariah Carey haar fans gisteren nog een signeersessie beloofd in het Brusselse koopcentrum City 2. Dat bleek niet zo'n goed idee: in de late namiddag hadden zo'n 9.000 fans zich verzameld nabij de FNAC, waar Carey zou signeren. De politie moest de boel afsluiten en een gedeelte van het publiek naar buiten werken. Inmiddels waren al een paar ziekenwagens langs geweest...