Brusselse beurs houdt uitverkoop

De analisten maken zich in toenemende mate zorgen over de wanprestaties van de Brusselse beurs. Die presteerde vorig jaar al slechter dan de beurzen in de ons omringende landen, wat te maken had met de stijging van de langetermijnrente. Er blijkt echter meer aan de hand te zijn. Naar verluidt zouden de pensioenfondsen aandelen verkopen, deels in reactie op geruchten dat de verplichte aanwezigheid van 30% in Belgische aandelen dit jaar zou worden opgeheven.

HASSELT Jos STERK

BR>

Dat de Brusselse beurs rentegevoelig is, staat buiten kijf. De Bel 20 is goed voorzien van aandelen uit de financiële sector, wat in periodes van stijgende rentetarieven steeds als een handicap wordt ervaren. Dit jaar lijkt het met Brussel echter van kwaad tot erger te gaan, zoals uit bijgaande grafiek blijkt (gisteren kon de Bel 20 slechts een kleine stijging voorleggen). Steeds duidelijker wordt dat de grote beleggers de overstap maken naar de veel vlotter verhandelbare Europese

blue chips

(steraandelen). De particuliere belegger heeft nu op zijn beurt ontdekt dat door de invoering van de euro buiten de eigen landsgrenzen meer te verdienen valt.

Muriel David van Bonnewijn Renwart & Cie: «Wat we zien is een uitverkoop op de Brusselse beurs. Daarbij speelt mee dat de pensioenfondsen aan de verkoperskant staan. Het gerucht doet de ronde dat de verplichte aanwezigheid van 30% in Belgische aandelen nog dit jaar zou worden opgeheven of verlicht. Bovendien waren veel van die fondsen voor meer dan 30% in Belgische aandelen belegd. Dat surplus wordt in ieder geval al verkocht. Anderzijds reageert de particuliere belegger wel nog op goed nieuws, zoals onlangs bleek bij Bekaert. We stellen dan vast dat de koers van dit aandeel even gaat stijgen, om vervolgens snel weer terug te vallen. Het wil dus in Brussel niet echt meer lukken. Een andere factor die speelt is de introductie op de Easdaq van 10 belangrijke Amerikaanse aandelen. De Belgische aandelen die op de elektronische schermenbeurs noteren, hebben daardoor een nieuwe impuls gekregen. De aandacht verplaatst zich daardoor gedeeltelijk van de Brussels Exchanges naar de Easdaq.»

Vertraging

De Brusselse beurs dreigt dus in de vergeethoek te belanden. De buitenlanders durven zelfs te lachen met de situatie. Iemand noemde Ion Beam Applications, dat toch in de Bel 20 is opgenomen, onlangs een aandeel met Mickey Mouse-allures. Koen Devos van Bank Corluy is zich eveneens bewust van het probleem: «Ik vrees dat de reactie van de gewone beleggers nog moet komen. Die reageren steeds met vertraging en gaan Belgische aandelen verkopen zodra ze merken dat die achterop blijven hinken ten opzichte van de buitenlanders. Een mogelijke oplossing bestaat eruit om de zichtbaarheid van de Brusselse beurs te verhogen. Maurice Lippens, de grote baas van Fortis, heeft zich trouwens ook al in die zin uitgesproken. Voor het overige kan ik alleen maar vaststellen dat Brussel een goedkope beurs is geworden. De Bel 20 noteert nu aan een gemiddelde koers-winstverhouding van 15,65, ten opzichte van gemiddeld 29,22 voor de Amsterdamse AEX en 31 voor de Parijse CAC. Die cijfers spreken voor zich.»