Branko Strupar best tevreden met vierde plaats

OOSTENDE -

Geen mens in heel België die Lorenzo Staelens zijn eerste Gouden Schoen niet gunt. Zeker Branko Strupar niet,

de Lorre

stond bovenaan in de pronostiek van de

titelverdediger

. Met Jan Koller had Strupar ook de nummer twee juist op zijn favorietenlijstje. «Ik had het toch voorspeld,» lachte Strupar breed. Zelf eindigde hij op de vierde plaats. Ik ben daar best tevreden mee. Ik ben al blij dat ik hem vorig jaar gewonnen heb. Ik heb het Lorenzo op het podium nog in zijn oor gefluisterd:

Je weet nog niet half wat nu allemaal met je gaat gebeuren.

»

Marnik GEUKENS

BR>

Vanaf dit jaar wordt de Gouden Schoen uitgereikt door de winnaar van het jaar voordien. Branko Strupar mocht het kleinood in de handen van Lorenzo Staelens stoppen. Geven of krijgen, het is natuurlijk een wereld van verschil. Zeker in het geval van Strupar, die vrij zenuwachtig in het Oostendse casino toekwam en duidelijk stiekem gehoopt had op het podium. Hij viel er door de sterke score van Toni Brogno in de terugronde net naast. Acht puntjes bedroeg de kloof.

«Ik was natuurlijk liever derde geworden. Elke sportman streeft naar zo'n hoog mogelijke plaats. Maar ik ben tevreden. Ik ben al blij dat ik erbij kon zijn. Elke keer dat ik in België kom, is het een feest voor mij. Bovendien is Lorenzo in elk geval een verdiende winnaar. Zeker door zijn staat van verdienste. Ik heb hem bij de Rode Duivels beter leren kennen, het is een toffe gast.»

Strupar had zich vooraf sterk gemaakt dat hij ook in de tweede ronde behoorlijk zou scoren. Op basis van zijn sterke prestaties met de Rode Duivels. Hij werd toen pas zesde op respectabele afstand van de top vijf.

«Blijkbaar worden prestaties in de Belgische competitie hoger ingeschat dan die met de nationale ploeg,» constateerde Strupar. «Ik heb het vorig seizoen aan den lijve ondervonden. Toen werd ik topschutter en kreeg ik de Gouden Schoen. Nu staat Toni bovenaan en steekt hij met voorbij in de terugronde.»

Opvallend was dat Racing Genk helemaal buiten de prijzen viel. In het jaar van de eerste landstitel, die met een tweede plaats aan de winterstop toch een mooi verlengstuk kreeg.

«Ik heb het me ook meteen afgevraagd,» aldus Strupar. «We hebben duidelijk de punten onder mekaar verdeeld. Bovendien werden onze prestaties na die titel extra kritisch bekeken.»

Strupar bracht de nacht door in Brussel. Donderdagochtend nam hij het vliegtuig naar Engeland. «En Sanja vertrekt weer naar Kroatië,» zuchtte hij. «Zij gaat Dora oppikken. Hopelijk kunnen ze me snel achterna reizen. Dora heeft een Belgisch paspoort, dat is geen probleem. Maar Sanja is nog steeds Kroatische, met de strenge Britse immigratiewetten vormt dat een probleem.»