Lorenzo Staelens gaf zich na de eerste stemronde nauwelijks een kans

OOSTENDE -

Het was nu of nooit, had Lorenzo Staelens voorspeld. Het is nu geworden. De trofee die de

Lorre

ooit verafschuwde, is eindelijk de zijne. "Ongelooflijk", sprak hij. "Ik had er niet meer op gerekend. Nu ik hem heb, moet daar de titel bij. Deze Schoen moest ik toch komen halen."

Yves Taildeman

BR>Bloed, zweet, een Ferrari, een tank en een helikopter heeft het gekost. Maar Lorenzo Staelens was ondanks zijn herhaalde dreigementen in Oostende aanwezig om zijn Schoen in ontvangst te nemen. Om 21.25 uur landde hij met Luk Alloo op de zeedijk van Oostende. België leek voor de allereerste keer prinses Mathilde te verwelkomen, zo gingen fotografen en cameralui tekeer. "Het zijn hectische weken geweest", zuchtte Staelens. "Ik dacht dat ik de spanning hier in de zaal niet aankon. Wel, thuis was het nog hectischer. Mijn gezin leefde enorm met mij mee. Achteraf gezien was ik beter gekomen. Mijn oudste dochter sliep de laatste dagen nauwelijks. Toen Alloo 's nachts kanonschoten loste, waren mijn kinderen aan het wenen. Dat was niet meer normaal, jong. Ik ben blij dat het voorbij is. Maar ik ben uiteraard nog meer blij dat ik de winnaar ben. Nee, na de eerste ronde geloofde ik er niet meer in. Zevenenvijftig punten na de eerste ronde, dat waren er twintig minder dan Jan Koller. Terwijl Jan bij Anderlecht al het goede had bevestigd dat hij in Lokeren had laten zien."

Ben jij nu beter dan in 1995?

In principe kan dat niet. Maar nu speel ik wel altijd op dezelfde plaats. Ik denk dat ik hem dank aan Anderlecht, dat vorig jaar sterk gepresteerd heeft. Ik was een van de organisatoren van de ploeg. Ook de Rode Duivels zijn terug uit de startblokken geschoten. Misschien heeft mijn hele carrière of mijn persoonlijkheid er ook mee te maken, maar ik denk niet dat dat de hoofdbrok is. Het is op basis van '99 dat ik hem heb behaald.

Was je carrière zonder Gouden Schoen geslaagd geweest?

In principe wordt je carrière niet beter of slechter, maar het is wel een enorme erkenning. De voetbalwereld hecht redelijk wat belang aan de namen die op de laureatenlijst staan. De trofee van Profvoetballer van het Jaar is ook mooi, maar heeft niet zoveel uitstraling. De Gouden Schoen is een begrip geworden. Maar ik denk niet dat er een speler is die aan het seizoen begint met de idee:

Nu ga ik eens voor de Gouden Schoen

. Je speelt voetbal om kampioen te worden. Als ik louter uit was op persoonlijk succes, had ik een individuele sport moeten beoefenen.

Is de Schoen makkelijker te winnen bij Anderlecht dan bij Brugge?

Dat wordt gezegd maar er zijn ook een pak Bruggelingen die hem hebben gewonnen. Nee, ik geloof niet in die stelling. Ik denk ook niet dat er communautair wordt gestemd. Ik heb gewoon het geluk gehad dat ik vijf jaar geleden niet had. Ik kan u verzekeren dat het een heel ander gevoel is

(lacht)

.

De mening van de prominenten

Jan Ceulemans: "Keuze van de kenners"

"Terechte en verdiende winnaar", zegde drievoudig Gouden Schoen-winnaar Jan Ceulemans. "Staelens heeft in de tweede ronde goed gepresteerd. Kijk, zo een jongen als Cavens heeft de eerste ronde gedomineerd. Misschien wel terecht. Maar na de zomer is hij uit de actualiteit verdwenen. Staelens niet, die stond er het hele jaar door. Erg sober, echt op zijn Staelens."

"Je mag ook niet vergeten dat Staelens Anderlecht na een erg slecht seizoen weer vlot getrokken heeft. Ook in de nationale ploeg, die bij momenten afschuwelijk slecht draaide, speelde hij altijd zijn wedstrijd. Dit is echt een keuze van de kenners. Staelens is een speler die nooit echt opvalt. Je weet pas wat je aan hem verliest als hij niet speelt."

Paul Van Himst: "Geen kleine Schoen"

Paul Van Himst was het er niet mee eens dat de 46ste Gouden Schoen maar een

kleine Schoen

zou zijn. "Ik ben heel tevreden dat Lorenzo hem heeft gewonnen. Ik heb trouwens ook op hem gestemd. Hij verdient de Schoen voor wat hij zowel Anderlecht als de nationale ploeg heeft bijgebracht. Dit is ook een beloning voor zijn hele loopbaan. Een speler als Staelens moest de Schoen toch ooit krijgen."

"Als bondscoach heb ik nog met Lorenzo gewerkt. Het is een hele correcte kerel die een ontzettende regelmaat in zijn prestaties legt. Lorenzo heeft ook een enorme présence voor de groep, is altijd positief ingesteld, kortom een man die zijn job altijd doet. Als trainer kan je altijd op hem rekenen. Ik denk dat we met Staelens een Gouden Schoen hebben waarop vele voetballiefhebbers hebben gehoopt."

Guy Thys: "Waar blijft de jeugd?"

"Normale uitslag", sprak ex-bondscoach Guy Thys. "Dit is duidelijk een bekroning van de carrière van Lorenzo Staelens. Zo'n loopbaan verdient gewoon goud. Natuurlijk baadt ons voetbal niet in weelde als je een speler van bijna 36 moet bekronen. Ik vind het een beetje spijtig dat de jeugd niet verder oprukt. Er is natuurlijk Toni Brogno. Maar voor zo'n jongen komt de Schoen nog te vroeg. We mogen absoluut geen tweede geval De Bilde meer creëren. Een speler die amper 17 matchen in eerste klasse speelde, mag je de Gouden Schoen niet geven."

"Deze stemming moet ook een les zijn voor al de spelers die afhaken bij de Rode Duivels. Lorenzo is altijd aan boord gebleven, ook toen de ploeg van het ene debacle naar het andere sukkelde. Daarom is deze Gouden Schoen voor Staelens meer dan terecht."