Rode Duivels beginnen en eindigen WK-voorronde 2002 tegen Kroatië

BRUSSEL -

De Rode Duivels kennen de data van hun kwalificatiewedstrijden voor het WK 2002. België-Kroatië als openingsmatch en Kroatië-België als afsluiter zijn de opvallendste affiches. De Kroatische bondscoach hoopt dat de Belgische ploeg een kater overhoudt aan EURO 2000, wat het Kroatië makkelijker zou maken om zich te plaatsen voor eht WK. Maar het kan ook andersom natuurlijk.

Yves TAILDEMAN

BR>

Bondscoach Robert Waseige noemt de kalender noch goed noch slecht. «Ik ben niet helemaal tevreden, maar klagen doe ik ook niet. Ik zit met gemengde gevoelens, laat ons zeggen. Positief is dat we thuis beginnen en dat we geen twee moeilijke wedstrijden in één week hebben. Negatief is dat we op verplaatsing eindigen. Alhoewel, een thuisploeg is door de enorme druk voor een beslissende match niet altijd in het voordeel.»

De vijf landen stelden hun kalender samen in tweeënhalf uur. «Een record», aldus secretaris-generaal Jan Peeters. «De Schotten waren gewoon schitterend. Die gingen met alles akkoord. Vreemd genoeg stelde San Marino zich het meest veeleisend op. Die mensen wilden thuis niet in het weekeinde spelen.»

De scouting van de tegenstanders begint meteen al. Sportief manager Frans Masson trekt volgende week naar het tornooi van Cyprus om Letland driemaal te scouten. «We hebben afgesproken tijdens het tornooi cassettes van onze wedstrijden aan elkaar door te geven», aldus Peeters. «Laten we die voorronde voor de rest vergeten tot 1 augustus, na EURO 2000.»

De andere bondscoaches verwezen naar dat EURO 2000 als troef voor hun kwalificatiematchen met België. «Ik hoop dat België een desastreus EURO 2000 beleeft en gefrustreerd uit het tornooi vliegt», zei de Kroatische bondscoach Blazevic. Craig Brown, bondscoach van Schotland, drukte zich iets gematigder uit. «Nu wij niet op EURO 2000 zijn, gaan wij frisser aan de voorronde beginnen dan België. Jammer dat we de Belgen niet vroeger ontmoeten. Zweden en Tsjechië hebben ook een sterke EURO-voorronde gespeeld omdat zij niet op het WK waren.»