Achttienjarige Souleymane Youla is nieuwste zwarte parel van Lokeren

LOKEREN -

Souleymane Youla heet hij. Achttien jaar oud en de nieuwste zwarte parel van Lokeren. Manager Verhoost ontdekte hem vorig jaar in de wouden van Guinee, Georges Leekens merkte zijn Afrikaans opportunisme op en dropte hem in de ploeg. Met succes. In vier wedstrijden scoorde de Lokerse publiekslieveling vijf keer. "

Ah

, zo nieuw is het allemaal niet voor mij", glimlacht Youla. "Jullie Belgen, beseffen dat niet. Maar in Guinee was ik voor mijn komst naar Lokeren ook al een grote vedette, hoor."

Wim Vos

BR>Spraakzaam is Youla niet. "Ik hou niet van praten", merkt hij enkele keren op. "Ik ben hier om te voetballen. De rest interesseert mij nauwelijks. Als na de wedstrijd journalisten de kleedkamer binnenstormen, zou ik mij nog het liefst ver weg in een hoekje verstoppen. Al lukt dat door mijn doelpunten tegenwoordig niet zo goed meer."

Hij glimlacht wat ongemakkelijk. Ook al is hij sinds juli in België, de jongste maanden is hij zijn geboorteland meer gaan missen dan hem lief is. "België is zo koud", klinkt het haast aandoenlijk. "Voor een Afrikaan als ik is dat zwaar. Neem de training vanochtend. Anderhalf uur lang heb ik staan rillen van de koude. Zelfs kleren lijken me niet te helpen. Ik had zowat alles aangetrokken wat ik kon vinden. Twee truien, een trainingsjas, een regenjasje, een warme trainingsbroek... en nog had ik het koud. En bovendien kon ik me door al die kleren nog nauwelijks bewegen. Ik vrees dat ik vanochtend geen al te beste indruk heb gemaakt op de trainer."

"Al wil ik niet klagen. Ik heb het getroffen bij Lokeren. Toen

monsieur

Verhoost mij vorig jaar contacteerde en vroeg of ik geen zin had om naar België te komen, waren er nog clubs die interesse in mij hadden. Pas na enig aarzelen heb ik toegehapt. Lokeren was mij niet bekend. In Ivoorkust is de club wel een begrip - ik denk dat ze daar meer gaan scouten - maar in Guinee niet. Nu ben ik blij dat ik naar hier gekomen ben. De club heeft mij de kans gegeven om het als professioneel voetballer te proberen en bovendien leer ik hier nog alle dagen bij. Dat laatste is echt wel nodig. Want geloof mij: voetbal in Afrika en voetbal in Europa zijn twee totaal verschillende zaken. Het gaat er hier veel sneller, veel

fysieker

aan toe. Zonder een gezonde dosis kracht kom je er hier niet. In Guinee kon ik veel meer op mijn techniek teren, was het spel ook veel trager. Ik weet dat het een cliché is, maar het is wel waar."

Zijn prestaties bij Lokeren gaan inmiddels niet onopgemerkt voorbij. Nu al gonst het van de geruchten als zouden enkele buitenlandse clubs meer dan gewone interesse in hem hebben. Youla: "Daar weet ik niets van. Echt waar. Ik heb nog een contract van vijf jaar hier, voorlopig is Lokeren de enige club waaraan ik wil denken. Al besef ik wel dat de kans zeer klein is dat ik mijn contract hier uitdoe. Dat is ook de bedoeling niet. Ook voor Lokeren ben ik een investering. Als er morgen een mooie aanbieding komt en de club kan een fiks bedrag aan mij verdienen, dan zal dat zeker overwogen worden. Dat is ook mijn ambitie. Ik ben echt niet van plan om de rest van mijn carrière in België te voetballen. Nee, geef mij maar de Engelse competitie."

België, Engeland... Afrika lijkt verder weg dan ooit voor Souleymane Youla. Zelfs de Afrika-Cup is aan zijn neus voorbijgegaan. Hij zucht. "Ik was er nochtans graag bij geweest. Helaas, Guinee heeft zich niet kunnen kwalificeren. Dat vind ik echt jammer, ja. Ik weet dat hier in Europa soms een beetje wordt neergekeken op de Afrika-Cup, dat jullie niet altijd begrijpen waarom wij liever voor ons land dan voor onze club in Europa spelen. Maar voor een Afrikaan is dat vanzelfsprekend. Een selectie voor je land kan je gewoon niet weigeren, zeker als het om de Afrika-Cup gaat. Daarom kan ik voorlopig ook niet honderd procent gelukkig zijn. Hoe goed het met mij en Lokeren ook gaat, ik blijf het triest vinden dat Guinee er momenteel niet bij is op de Afrika-Cup."