Nederlandse school verbiedt Pokémon, in Vlaanderen loopt het nog niet zo'n vaart

HASSELT/MAASTRICHT -

Onze collega-Limburgers aan de andere kant van de Maas konden gisteren in hun krantje lezen dat de leerlingen van de Openbare Basisschool Binnenstad in Maastricht geen Pokémon-gadgets meer mogen meenemen naar school. «Het werkt verslavend en de kinderen troggelen elkaar af,» verwoordde een leraar de motivatie om alle knuffels, games en kaarten van Pokémon achter de schoolbanken te weigeren. Een rondvraag in Limburgse basisscholen in België leek er in ieder geval op te wijzen dat het bij ons nog niet zo'n vaart loopt.

BR>

De Pokémonrage begon in 1996 in Japan en veroverde vervolgens de Australische, Amerikaanse en sinds een tijdje ook de Europese markt. Pokémon staat voor Pocket Monster én voor het grootste computerspel ter wereld.

De Japanse spelontwerper Satoshi Tajeri maakte de populaire game waarin je in een computerwereld op zoek gaat naar 151 monstertjes. Bedoeling is om er zoveel mogelijk te verzamelen door ze tegen elkaar te laten vechten. Belangrijk aspect: een Pokémon sterft nooit, maar valt flauw. Daardoor raakte het spel door alle ratings en kon de verovering van de wereld beginnen. De tekenfilm die volgde bleek de populairste in Japan en de VS. De gameboyversie, de ruilkaarten en de knuffels volgden snel. De hele Pokémon-markt heeft ondertussen een omzet van 360 miljard frank. Rage? Jawel.

Samen met de populariteit van het product doken ook de eerste problemen op. Japan verbood als eerste Pokémon-spullen op school. De Verenigde Staten volgden snel. In december vorig jaar werden zelfs vier scholieren gearresteerd in Philadelphia omdat ze medescholieren hadden aangevallen om Pokémonplaatjes te bemachtigen. Elders in de States, zo meldde Associated Press, werd een 14-jarige scholier bij een gevecht om ruilkaarten neergestoken. Ook volwassenen zijn gevoelig voor de materie. In North Carolina ging een man een medewerker van Burger King te lijf omdat die hem geen Pokémonspeeltje bij zijn burger had gegeven.

Tamagochi

In Europa bleven zulke berichten (voorlopig) uit. Maar de Nederlandse Basisschool Binnenstad heeft nu dus een verbod uitgevaardigd van alle Pokémonspullen in de klas. Volgens een leraar maakten de kinderen ruzie over de spelregels

(die op de kaarten nog in het Engels staan, nvdr)

. Hij vond het ook verderfelijk dat kinderen zoveel geld aan de Pokémonspulletjes uitgaven. De ouders van de leerlingen kregen vervolgens een nieuwsbrief waarin het verbod werd bekend gemaakt.

Zo'n vaart lijkt het in België nog niet te lopen. We belden willekeurig naar zeven verschillende Limburgse basisscholen en nergens klaagde men over Pokémongeweld of uit de hand lopende rages. Vaak leek de Pokémonrage zelfs nog niet te zijn doorgedrongen op de speelplaats.

«Pokémon? Wat is dat?,» klonk het bijvoorbeeld bij de Vrije lagere School in Heusden. «Sorry meneer, nog nooit van gehoord. En hier op school heb ik nog niks van gemerkt. Volgens mij is dat eerder een probleem in grootsteden.»

Ook in de Basisschool Linde in Grote Brogel weet men van niks. «Niks van gehoord. De leerkrachten klagen er niet over en van de ouders heb ik ook al niet gehoord,» zegt directeur Marcel Creemers. «Ik herinner me de Tamagochi en de Flippo-rage nog wel, maar die gingen snel voorbij. We hebben nog nooit moeten ingrijpen, laten we hopen dat dat ook zo zal blijven.»

Juffrouw Cardinaels van het zesde leerjaar in basisschool de Horizon in Hamont-Achel kent de Pokémonfiguurtjes wel. «Ik weet dat ze erg geliefd zijn bij de kinderen, maar ruilkaarten heb ik nog niet gezien. Wel al de figuurtjes. Een leerling van me heeft ze zelfs in de klas bij. Maar van een vervelende rage is geen sprake. Tijdens de Tamagochi-rage hebben we wel eventjes moeten ingrijpen. Die bliepten af en toe wat te veel in de klas.» Niks aan de hand dus. Of is het de stilte voor de storm?