Clown Bassie verdacht van fraude

Bassie, met voorsprong de beroemdste clown van Nederland, wordt verdacht van grootschalige belastingfraude. Bas van Toor, zoals Bassie in het echt heet, vormt samen met zijn broer Adriaan het circusduo Bassie en Adriaan. De Nederlandse Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) vermoedt gesjoemel bij het bedrijf van de clown.

K.M./GPD

BR>

Bassie en Adriaan, het zijn «de beste vrienden die je maar kan vinden». Bekendheid genieten ze vooral door hun televisieavonturen waarin ze het opnemen tegen «dieven, rovers en ander geboefte». Daarin zingen ze steevast van: «Adriaan is acrobaat, en Bassie zit vol kattekwaad.» Dat laatste woord krijgt nu wel een heel komische bijklank.

«Er wordt onderzoek gedaan naar het doen van onjuiste belastingaangiftes met betrekking tot de verantwoorde omzetten van het bedrijf Bassie Produkties BV,» preciseert een justitiewoordvoerster.

Het Vlaardingse duo trekt ook door Nederland en Vlaanderen met speciale kindershows.

Hun activiteiten hebben ze zakelijk gescheiden. Bassie Produkties is in handen van Bas. Deze onderneming houdt zich voornamelijk bezig met het organiseren van voorstellingen. Boekingen, kaartverkoop, reclame voor de voorstellingen en het huren van podia is de verantwoordelijkheid van de clown-zakenman.

Eind vorig jaar zijn de rechercheurs van de FIOD de kantoren van lolbroek Bassie binnengevallen. De hele administratie werd in beslag genomen. Volgens sommige bronnen is er gefraudeerd met de opbrengsten uit de entreegelden. De Nederlandse justitie wil echter in haar mededelingen niet meer zeggen dan dat het gaat om een onjuiste belastingaangifte.

Bas van Toor - alias het jankerige en paniekerige clowntje met de geruite jas en groene broek - heeft onlangs een zware operatie ondergaan en is nog maar pas uit het ziekenhuis ontslagen. Hij doet alsof zijn clownsneusje bloedt. «Ik heb gewoon controle gehad en heb begrepen dat er wat misverstandjes bestaan over onze voorstellingen. In dit stadium kan en wil ik verder niets zeggen,» zegt hij in De Telegraaf.

Ook broer Adriaan houdt zijn onschuld staande in diezelfde Nederlandse krant. «Het gaat om Bassie Produkties, niet om mijn bedrijf Adrina Produkties. Ik heb ook controle gehad, maar dat onderzoek is nu afgesloten. Er waren bij mij wat probleempjes in verband met de verkoop van een pand,» aldus de acrobaat.