'Liberalen houden verbod seks met dieren tegen'

Print
De senaatscommissie Sociale Zaken heeft woensdag eerder onverwacht het verbod op seks met dieren niet goedgekeurd. Initiatiefnemer Ludwig Vandenhove (sp.a) reageert bijzonder ontgoocheld. Hij wijst met de beschuldigende vinger naar de liberalen.
Het wetsvoorstel zal nu in de Kamer worden ingediend.

De tekst van de socialistische senator vult de wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn van dieren aan met een uitdrukkelijk verbod op seks met dieren. Hij drong aan op de snelle behandeling van zijn voorstel na een uitspraak door het hof van beroep te Antwerpen. Dat sprak een Genkenaar die jarenlang seks had met honden vrij van dierenmishandeling.

Vandenhove dacht dat het voorstel zonder veel discussie groen licht zou krijgen, "maar dat was buiten de waard, in casu de MR, gerekend, daarin gesteund door de VLD", zegt hij. "Voor de zoveelste keer werd een niet ter zake doende juridische discussie aangesneden. En er werd verwezen naar een pas goedgekeurd wetsvoorstel van MR, met een recente wijziging van de wet op de bescherming en het welzijn van dieren".

Volgens de senator gaat het om drogredenen. Hij zegt zwaar ontgoocheld te zijn in zijn collega's in de Senaat, "die wel de mond vol hebben over dierenwelzijn, maar als puntje bij paaltje komt, blijkbaar andere belangen verdedigen".

"Anders dan mijn collega's hoef ik niet koste wat het kost een wet op mijn naam te krijgen", klinkt het scherp. Daarom zal zijn partijgenote Magda De Meyer het voorstel in de Kamer indienen. "Alle partijen moeten dan maar kleur bekennen".