Verstrepen vangt bot in beroep tegen VRM

Print
Het Arbitragehof heeft woensdag een beroep vernietigd dat Vlaams parlementslid Jurgen Verstrepen (Vlaams Belang) had ingediend tegen de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de instantie die het Vlaamse medialandschap reguleert.
De algemene kamer van de VRM kan omroepen, kabelnetwerken of tv- of radio-omroepnetwerken een administratieve boete tot 125.000 euro opleggen. De opbrengst van die boetes is één van de ontvangsten waarover de regulator kan beschikken voor zijn werking.

Verstrepen, de mediaspecialist van zijn partij, voerde aan dat door de financiering van de regulator met de opbrengst van administratieve boetes, zijn algemene kamer niet voldoet aan de vereiste van onpartijdigheid en onafhankelijkheid.

Het Arbitragehof weerlegt dat. De boetes komen de algemene kamer niet rechtstreeks ten goede, maar de instelling als dusdanig. Bovendien zijn de boetes niet de enige bron van inkomsten en dus niet bepalend voor de werking van de regulator. Voorts bestaat er steeds een beroepsmogelijkheid bij de Raad van State tegen de administratieve sancties van de VRM.

Eerder liep Verstrepen overigens een veroordeling tot een boete van 12.500 euro van de VRM op voor het niet naleven van de Vlaamse mediadecreten.