Leterme duldt geen groter Brussel

Print
Voor de Vlaamse regering kan er niet aan de taalgrens of aan de grenzen van het Brussels gewest geraakt worden. Dat heeft Vlaams minister-president Yves Leterme woendag geantwoord in het Vlaams parlement.
Eerder deze week zei Brussels sp.a-minister Pascal Smet dat de uitbreiding van Brussel met de faciliteitengemeenten er vroeg of laat zou komen. Joris Van Hauthem (Vlaams Belang) en Eric Van Rompuy (CD&V) wilden van Leterme weten wat de Vlaamse regering, waar ook de sp.a deel van uitmaakt, over de grenzen van Brussel - en bij uitbreiding - over het communautaire luik van het regeerakkoord denkt.

Leterme stelde dat de Vlaamse regering "ondubbelzinnig" vasthoudt aan het regeerakkoord, dat stelt dat aan het Vlaams karakter van de Rand niet geraakt kan worden.

Volgens Leterme is Pascal Smet teruggefloten door zijn partij. Voor sp.a zei ook Else De Wachter dat haar partij niet aan de grenzen van Brussel wil raken. De minister-president zei ook dat Brussel geen uitbreiding nodig heeft om socio-economische en mobiliteitsproblemen aan te pakken.