Spirit wil kinderopvang gratis maken

Print
Spirit wil dat de voorschoolse kinderopvang, van kinderen tot drie jaar dus, gratis wordt tijdens de werkuren. De linksliberalen zien daarin tal van voordelen, zowel op economisch als op pedagogisch vlak.
De operatie zou ook niet duur zijn. De partij rekent daarvoor op terugverdieneffecten.

Het voorstel van spirit is niet nieuw. Het was één van de punten die de partij goedkeurde op haar gezinscongres van begin vorig jaar. Ze grijpt de studie van Kelly Services, waaruit blijkt dat bijna de helft van de ouders bereid is meer te werken als er voldoende kwaliteitsopvang voorhanden zou zijn, aan om het opnieuw onder de aandacht te brengen.

Concreet wil spirit kinderopvang uitbouwen tot een gratis basisvoorziening zoals het kleuteronderwijs. Door het enkel gratis te maken tijdens de werkuren, wordt voorkomen dat ouders hun kinderen in de opvang dumpen.

Daarvoor wil de partij gebruik maken van het gemiddeld aantal werkuren dat in de sectoren geldt. Voor wie zijn kinderen langer in de opvang zou laten, geldt dan een bijdrage afhankelijk van het inkomen, legt kamerlid Annelies Storms uit.