Sp.a-Spirit pleit voor radicaal nieuw concept kieslijst

Print
"De tijd van de kartels is voorbij, het is nu aan de progressieve projectlijst." Met dat voorstel zetten sp.a en Spirit niet alleen de deur naar Groen! (nog maar eens) open, maar nodigen ze het hele progressieve middenveld uit tot samenwerking.
In een opiniestuk voor het tijdschrift Samenleving en Politiek pleiten de partijvoorzitters Johan Vande Lanotte (sp.a) en Geert Lambert (Spirit) voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking.

"Het heeft in Vlaanderen geen zin meer om met één politieke partij naar de kiezer te gaan. Zelfs niet met een kartel van twee sociaalprogressieve partijen. We moeten met een sociaalprogressieve projectlijst naar de kiezer", schrijven ze.

Volgens Vande Lanotte is dat "de volgende stap". Ook actiegroepen en middenveldorganisaties worden aangesproken om zich samen met de partij te engageren.
"Essentieel is dat we over concrete punten afspraken maken, niet alleen om ze in een programma op te nemen, maar ook om ze in de regering uit te voeren."

Concreet betekent het dat ook tijdens regeringsonderhandelingen overleg gepleegd wordt met middenveldpartners over de noodzakelijke compromissen en strategie. Actiegroepen mogen ook met andere partijen samenwerken en kunnen hun steun intrekken als het resultaat uitblijft. Voor afspraken met andere partijen of politieke bewegingen blijft sp.a-Spirit achter het kartelmodel staan.