Somers haalt uit naar CD&V/N-VA

Print
VLD-voorzitter Bart Somers heeft in zijn nieuwjaarstoespraak hard uitgehaald naar CD&V. Zonder de partij bij naam te noemen, had hij het over de ”conservatieve krachten” die kiezen voor het immobilisme en de kiezer schaamteloos misprijzen.
BR>
De VLD-nieuwjaarsreceptie vond dinsdag plaats op de evenementenboot ‘Oceandiva’ die lag aangemeerd in de jachthaven van Brussel. Een receptie op een boot, want de voorbije maanden hebben Somers geleerd dat zijn partij weer op de juiste koers zit.
Ze concentreert zich op inhoud en ideeën, aldus Somers, en op de zoektocht naar antwoorden op de vragen van de burgers.

In de aanloop naar de verkiezingen profileert de VLD zich volgens Somers als een ideeënpartij, niet als een belangenpartij, en zij ”moet opboksen tegen degenen die de status-quo verdedigen, die spelen op de angst en de verzuring, die nooit hun nek uitsteken en alleen willen beheren, niet hervormen”.

”Sommigen durven zover te gaan om te zeggen dat verkiezingen niet meer over ideeën moeten gaan, en zij pleiten er zelfs voor om zónder politiek programma naar de verkiezingen te gaan.”
Een duidelijke sneer naar CD&V-kopstuk Herman Van Rompuy, die in een interview heeft gezegd dat kritiek op deze regering zou volstaan als verkiezingsprogramma.

”Alsof kiezers schapen zijn en verkiezingen dienen om een blanco cheque te innen. Wij hebben de moed om te zeggen waar we naartoe willen met het land”, aldus Somers.

Kritiek spuide hij ook over de houding van CD&V/N-VA tegenover de staatshervorming. ”Ze steken veel tijd in de staatshervorming en ze willen meer bevoegdheden.
Maar ze blijven oorverdovend stil als het erop aankomt te zeggen wat ze met die bevoegdheden willen doen. De rationele houding van de VLD is een betere bijdrage dan die van hen die staan te roepen. Als de MR zegt dat ze de dialoog wil aangaan, dan hebben wij de staatshervorming dichterbij gebracht dan zij die roepen en op het 'non' van hun zusterpartij stoten.”

Somers kondigde aan dat de VLD een ”helder communautair programma” zal uitschrijven.