Spirit eist snelle invoering praktijktests

Print
Spirit eist dat de regering eindelijk werk maakt van laagdrempelige, effectieve praktijktests. "Het is onvoorstelbaar dat we terechtkomen in een situatie waarin burgers naar de rechter moeten stappen om de regering te dwingen een wet uit te voeren", zegt partijvoorzitter Geert Lambert, die verwijst naar het regeerakkoord.
Spirit beklemtoont dat de praktijktests in het regeerakkoord staan ingeschreven. Bevoegd minister Christian Dupont bracht het dossier al verschillende keren aan, maar werd telkens weer afgeblokt door premier Verhofstadt, stelt de partij maandag in een mededeling.

"De bestrijding van racisme mag niet beperkt blijven tot sensibilisering of goedbedoelde diversiteitsplannen. Daadwerkelijk racisme mag niet gebanaliseerd worden maar moet daadwerkelijk beteugeld worden", zegt Lambert.
Aangezien daden van racisme moeilijk te bewijzen zijn, werd in de antidiscriminatiewet de mogelijkheid ingeschreven om praktijktests in te voeren, voegt hij eraan toe.

De Vlaamse linksliberalen eisen nu dat die tests er eindelijk komen. En ze moeten laagdrempelig, snel inzetbaar en gratis zijn.

"Door de eis ze te laten uitvoeren door gerechtsdeurwaarders, begraaf je onmiddellijk de praktijktest als een hanteerbare tool om racisme te bestrijden", meent Lambert.
Spirit vindt dat de tests dienen te worden uitgevoerd door beëdigde ambtenaren.