Resten Russische ruimtecargo in zee gestort

Print
Zoals gepland zijn woensdagmorgen vroeg de resten van een afgedankte Russische ruimtecargo in de Stille Oceaan gestort, zo heeft een functionaris van het Russische vluchtleidingscentrum Tsoup bekendgemaakt.
Om 00.26 uur Belgische tijd stuurde de Tsoup een bevel tot afkoppeling van de cargo Progress M-57 van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Volgens de Russsische traditie dook het afgedankte ruimteschip, volgestouwd met meer dan een ton afval, de atmosfeer in. Wat niet opbrandde, stortte omstreeks 04.00 uur Belgische tijd in het daartoe bestemde gebied in de Stille Oceaan, waar de diepte vier km bedraagt en waar geen scheepvaart is.

De Progress M-57 heeft meer dan zes maanden aan het ISS gehangen, maar moest plaats maken voor de koppeling zaterdag van een nieuwe Progress die als bijnaam "Sergej Pavlovitsj Koroljov" draagt, de naam van de vader van de (Sovjet-)Russische ruimtevaart.

De Progress M-59, zoals de cargo in de Russische terminologie officieel heet, moet om 03.12 uur Belgische tijd met een Sojoezraket op Bajkonoer in Kazachstan vertrekken. Het onbemande ruimtetuig heeft 2,5 ton lading bij voor de drie bewoners van het ISS. Die bestaat uit de Rus Michaïl Tjoerin, de Amerikaan Michael Lopez-Alegria en de Amerikaanse astronaute Sunita Williams.

De Amerikanen hebben het over de Progress P24 omdat het de 24ste cargo is die het ISS zal bevoorraden.