Binnenkort één nummer voor gsm en vaste telefoon

Print
De telefoonoperatoren bereiden zich voor op de lancering van een nummer dat zowel voor de vaste telefoon als voor de gsm gebruikt zal worden.
Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) heeft daarover een ontwerp van besluit klaar en wil binnenkort een ministerieel akkoord aanvragen. Het nieuwe nummer (dat over enkele maanden operationeel zal zijn), begint voor de particulieren met het cijfer 70, gevolgd door zes andere cijfers, en met 79 plus zes cijfers voor zakenklanten.

De gewone burger kan van thuis uit bellen via het internet doordat hij via zijn internettoegang draadloos verbonden is met zijn telefoonoperator. Een tweede optie is dat de operator "vaststelt" dat de telefoon zich in de "home zone" bevindt. In dit geval betaalt de particulier minder.

Buitenshuis maakt de telefoon verbinding met de operator via gsm-masten, zoals vandaag de dag het geval is voor mobiele telefoons.
Een gesprek kost maximum 20 eurocent per minuut. Dankzij het systeem wordt het mogelijk om de kwaliteit en de lage kost van de vaste telefoon te combineren met de mobiliteit van de gsm.