Vorsers manipuleren genen planten voor ziektebestrijding

Print
Belgische wetenschappers van de universiteit van Gent hebben een plantensoort genetisch veranderd waardoor deze antilichamen ontwikkelt voor de behandeling van ziektes.
Het team rond de Belg Bart van Droogenbroeck stelt het werk voor in het tijdschrift "Proceedings" van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen.

Het Belgische team manipuleerde de genen van de plant de zandraket. Uit het onderzoek bleek dat 10 procent van de genetisch gemanipuleerde zaden van de plantensoort bestond uit de gezochte antilichamen.

De plantaardige antilichamen verschillen nauwelijks van de originele, aldus de wetenschappers. De molecule uit de planten, die gericht is tegen het virus hepatitis-A, neutraliseert de verwekker van de ziekte even goed als de traditionele antilichamen. Volgens de onderzoekers wordt door het gebruik van genetisch gemanipuleerde planten de productie van antilichamen 10 tot 100 maal goedkoper.

Antilichamen worden geproduceerd door het immuunsysteem en herkennen de vorm van de ziekteverwekkers, en markeren ze. Dat is het signaal voor de afweercellen om de indringers te bestrijden. Daardoor worden veel antilichamen gebruikt als basis van geneesmiddelen.