Japan verzaakt wellicht aan onbemande Maanmissie

Print
Het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa denkt eraan een Maanmissie op te geven. Een al tien jaar geleden gebouwde sonde staat te verkommeren in een hangar door uitstel.
Het was de bedoeling dat de missie "Lunar-A" onderzoek zou doen naar het ontstaan en de evolutie van de natuurlijke satelliet van de Aarde. De lancering was voorzien voor augustus 2004, maar werd wegens technische problemen herhaaldelijk verdaagd.

De cylindervormige sonde zou zes maanden rond de Maan wentelen en er twee dochtersondes op afvuren om de temperatuur van het oppervlak en seismische activiteit te meten.

Maar het tuig staat nu al tien jaar te verkommeren in een hangar en is eigenlijk niet meer bruikbaar, aldus projectleider Takashi Nakajima tegenover het Franse persbureau AFP.

Wellicht beslist het JAXA begin februari de missie af te blazen, zonder echter zijn andere Maanprogramma's op te geven. Tokio wil in 2020 astronauten naar de Maan sturen om er een basis te bouwen die tien jaar later operationeel moet zijn.

Het Japanse ruimtevaartprogramma krijgt regelmatig een dreun. Zo liep in 2005 een missie om materiaal van een asteroïde naar de Aarde te brengen in het honderd en ontplofte een draagraket, met spionagesatellieten om Noord-Korea in de gaten te houden, in volle vlucht.