Limburgse gedetineerde getuigt over toestand gevangenis Merksplas

Print
Luc Vandermeulen uit Bocholt zit al twaalf jaar in de gevangenis van Merksplas. Volgens de gedetineerde is de gevangenisopstand geen gevolg van het middeleeuwse sanitair of slechte cipiers.
BR>
De spanningen lopen volgens hem immers op omdat Merksplas met een onderbezetting op de sociale diensten kampt.

De Limburger zit in Merksplas als gevolg van een diefstal met geweld en een aanranding. Eigenlijk had hij maar twee jaar cel gekregen, maar intussen werd hij geïnterneerd.

“De huidige spanningen hebben naar mijn aanvoelen niks te maken met die klacht tegen een bewaker of met de verouderde infrastructuur. Die reportage van ‘Telefacts’ heeft alles opgeklopt, waardoor lang sluimerend ongenoegen nu plots naar boven komt. De onderbezetting op de sociale dienst zorgt voor grote frustraties bij de gevangenen. De interne diensten werken hun dossiers niet af."

Rookverbod

"Sinds het rookverbod is het nog erger geworden. Wij zien de maatschappelijke assistenen en psychologen meer buiten staan smoren dan dat ze achter hun bureau zitten. Die maatschappelijke assistenten en psychologen zijn meestal tussen de 20 en 30 jaar oud en overwegend vrouwen, wat betekent dat er geregeld iemand een tijd onbeschikbaar is door zwangerschap. Die zwangerschapsverloven bij statutairen worden niet altijd ingevuld, merken wij, met nog meer achterstand in de persoonlijke dossiers als gevolg.”

Vandermeulen zegt dat veel gedetineerden zijn mening delen. Over de huidige sfeer in de gevangenis van Merksplas vertelt hij: “We kunnen niet meer douchen en wandelen. Ons eten komt soms met een vertraging van anderhalf uur.”