'Miserie in Missouri'

Print
In de VS hebben zware sneeuwstormen en hevige ijsregens nu al aan 36 mensen het leven gekost. President George Bush riep Oklahoma gisteren uit tot rampgebied. Ook Limburgers delen in het leed, zo getuigt de Limburgse PHL-studente Vicky Storms.
BR>
“We zijn pas vorige donderdag in Missouri aangekomen,” zegt de 21-jarige Vicky Storms uit Zolder, die als studente voor de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) vijf maanden als uitwisselingsstudent in Missouri verblijft. “Toen viel het weer nog mee. Wat we nu meemaken, is echt pure miserie. Geen stroom, geen verwarming. Het is hier een heksenketel.”

Weermannen hadden Noord- Amerika begin deze week nog een opvallende milde winter toegedicht, maar daar kwam abrupt een einde aan. Een hevige sneeuwstorm is vanuit Texas en de Midwest naar het noordoosten getrokken.

Agentschappen spreken van 36 doden door het noodweer. Die vielen vooral op de weg. Zo zijn al veertien mensen omgekomen in Oklahoma, acht in Missouri, zes in Kansas, twee in Texas en één in de staat New York.

Vanop de campus in Missouri bereikte ons gisteren een berichtje. “Geloof mij, geen weer om ook maar één voet buiten te zetten,” getuigt Vicky, die samen met Limburgers Jan Rogiers en Kristoff Fanton in een studentenhome zitten. Via hun weblog www.krivijan. blogspot.com houden ze ook het thuisfront op de hoogte in woord en beeld.

Chocomelk

“Het semester is hier in ieder geval in mineur begonnen. Zo werd de eerste lesdag op maandag al meteen geannuleerd. Buiten is het zo’n acht graden onder nul. Binnen zitten we zonder stroom en veelal zonder verwarming. Maar de Amerikanen, georganiseerd als ze zijn, doen hun best om in ale basisbehoeften te voorzien. In de studentenhomes worden nu wel koffie en chocomelk aangeleverd, net als externe verwarmingstoestellen.”

In ieder geval zijn wegen onberijdbaar, vluchten afgelast en blijven kerken, cinema’s en handelszaken gesloten.

Ondertussen heeft president George Bush dinsdag Oklahoma uitgeroepen tot federaal rampgebied. Dat betekent dat die staat hulp krijgt van het leger en de federale overheid uit Washington. De storm trekt intussen naar het noordoosten van de Verenigde Staten.