Oost-Europese truckers verwarren ZOL met zoll

Print
Campus Sint Jan van het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) in Genk wordt geplaagd door vrachtwagens uit Oost-Europa. De chauffeurs denken dat de afkorting ZOL op de wegwijzers naar het ziekenhuis staat voor het Duitse zoll (tol), en zoeken tevergeefs naar de Genkse douane op de parkingwerf van het ziekenhuis.
BR>
“Maar dat leidt tot heel vervelende toestanden”, zegt Johan Hellings, algemeen directeur van het Ziekenhuis Oost Limburg. “Die vrachtwagens komen toe op een werf waar enkel éénrichtingsverkeer is toegelaten voor patiënten. Als ze dan merken dat ze verkeerd zijn, kunnen ze geen weg meer terug. Want achter hen staan patiënten met hun wagen aan te schuiven. En telkens opnieuw moeten er heksentoeren worden uitgehaald om die vrachtwagens daar weg te halen, en de patiënten weer doorgang te geven.”

De chauffeurs worden vooral misleid door de afkorting van het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL). Ze gaan ervan uit dat daarmee, net zoals in Duitsland, zoll oftewel de toldienst van de douane wordt bedoeld. Toeval wil dat het douanekantoor, dat onlangs naar Genk-Zuid verhuisde, een eind verderop dan campus Sint Jan ligt.

“Nochtans staat op de wijzerplaten naast ZOL duidelijk het symbool van een ziekenhuis”, gaat Hellings voort. “Maar ik vermoed dat heel wat vrachtwagenchauffeurs de eerste wijzerplaat die ze zien in hun hoofd prenten, en in hun verdere zoektocht gewoon afgaan op dat beeld. Maar ook met de gps-systemen in de vrachtwagens is het niet beter. Het toestel geeft aan dat een beetje verderop naar rechts moet worden afgedraaid om de douane te bereiken. Maar heel wat minder nauwkeurige toestellen geven dat iets eerder aan, met als gevolg dat de vrachtwagens bij ons terechtkomen.”

Het ZOL liet inmiddels al nieuwe plaatjes hangen waarop zoll met twee l’s staat, en die wel de juiste richting aangeven. “Maar ook dat is nog niet genoeg. We denken er nu aan extra wegwijzers te maken waarop ‘only hospital’ staat. Hopelijk heeft dat wel effect.”