'Ramp voor het hele dorp'

Print
Zondagvoormiddag om iets over tien uur is de veertienjarige Rik Nijs tijdens de wedstrijd Niel S.K.-Opglabbeek overleden. De bezoekers wilden net een hoekschop nemen toen de jonge Nijs in elkaar stuikte voor de ogen van zijn ouders. Eerste hulp werd toegediend, maar de jongen overleed kort daarna in het ziekenhuis.
BR> “We hebben pas op late leeftijd een kind gekregen, nu pakken ze het ons ook nog af,” zegt een aangeslagen vader Tony Nijs.

“Dit is een ongelooflijke klap. Niet enkel voor de club, voor heel het dorp,” zegt clubvoorzitter Jos Kusters. De voorzitter kijkt naar een barst in een van de ramen van de kantine, een restant van een keiharde uithaal. “Een zwarte dag in de clubgeschiedenis,” zegt de man. Hij laat zijn tranen de vrije loop.

“Rik was een supergast. Echt een unieke jongen. Iedereen keek naar hem op. En er kwam nooit één slecht woord uit zijn mond. Altijd sereen. Een voorbeeld voor elke voetballer.”

Er wordt gevloekt. Ongeloof is de overheersende emotie in de kantine in de Melkerijstraat. “U moet mij excuseren,” zegt de voorzitter, en verdwijnt even.

“Rik is net naast mijn zoon neergevallen,” zegt een aangeslagen spelersmoeder. “Een paar mensen van de club hebben geprobeerd om hem de eerste zorgen toe te dienen. Zo’n tien à vijftien minuten later is de ambulance hier gearriveerd.” Een halfuurtje later kreeg de voorzitter een telefoontje. “Het was Tony, de vader van Rik. Hij had slecht nieuws...“

“We hebben pas op late leeftijd een kind gekregen,” zegt de zwaar aangeslagen vader Tony Nijs, directeur van de Gemeentelijke Basisschool in As. “Nu pakken ze ons dat ook nog af. Niet te vatten.”

Niemand die dit zag aankomen. Al heeft de jongen de voorbije zomer nog een ongelukje gehad. “Rik was ook een fervent tennisspeler. Op 13 augustus had hij iets gelijkaardigs voor. Toen zakte hij plots ook door z’n benen. Gelukkig konden omstanders toen nog zijn mond openhouden, waardoor hij lucht kreeg en snel weer bijkwam. Zondag is het anders verlopen. Hij had gisteren nog, voor de eerste keer, van zijn coach gewonnen in een partijtje. Hij was zo gelukkig. En een dag later...”

Iedereen die Rik kende spreekt in superlatieven over hem. “Die jongen leefde echt voor zijn sport,” zegt Mario Baeten, jeugdverantwoordelijke bij Niel S.K. Zijn verlies betekent een drama. Voor de club? Zeg maar gerust voor het hele dorp.”