Roosevelt beste VS-president ooit, Bush jr bengelt onderaan

Print
In de elfde jaarlijkse telefonische enquête van het opiniepeilingsinstituut Zogby naar de beste Amerikaanse president uit de moderne geschiedenis is Franklin D. Roosevelt als winnaar uit de bus gekomen. Het huidige staatshoofd, George W. Bush, vertoeft onderaan het klassement, zo bleek dinsdag bij publicatie van de resultaten.
Roosevelt, die de Amerikanen uit de Grote Depressie haalde en door WO II loodste, kreeg een rating van 78 procent achter zich. Hij voert de lijst al jaren aan, op twee jaar na, toen John F. Kennedy het haalde.

Bush jr, die optornt tegen toenemende onpopulariteit in verband met de oorlog in Irak, kwam aan 21 procent waarmee hij tiende eindigde op een lijst van twaalf. Hij ging nog Lyndon Johnson en Richard Nixon, met respectievelijk negentien en twaalf procent, vooraf.

Zogby vroeg de respondenten de presidenten ook op "falen" te rangschikken en met dertig procent voerde George W. Bush deze lijst met verve aan. Nixon kwam aan 23 procent.

Na zijn dood in december sprong de nooit verkozen Gerald Ford van 17 procent rating en de elfde positie in 2006 als beste president naar de zevende plaats, met 43 procent.

De voorkeurlijst ziet er als volgt uit: Roosevelt (78), Kennedy (74), Ronald Reagan (59), Harry Truman (52), Dwight Eisenhower (47), Bill Clinton (44), Ford (43), Jimmy Carter (31), George Bush sr. (29), Bush jr (21), Johnson (19) en Nixon (12).