Man koopt auto Vanden Boeynants (inclusief pijp, hoed en revolver)

Print
De Herenthoutse fietsenhandelaar Johan Laenen snort binnenkort rond in de Mercedes van ex-minister Paul Vanden Boeynants. Tijdens de restauratie gaf de oldtimer enkele verrassingen prijs.
BR>
”Ik heb de wagen van de minister van Landsverdediging en Worsten”, grapt Johan Laenen, die de Mercedes al twee jaar bezit. ”Destijds vroegen kranten zich af wie de nieuwe eigenaar was. Ik wist het, maar hield de lippen stijf op elkaar. Voor mij zijn oldtimers een passie. Niet iets waarmee ik wil pronken.”

Garagist Eric Bruyninckx uit Wiekevorst restaureert de Mercedes Ponton uit 1958. ”Ik ontmantel het voertuig tot op het laatste boutje. Oost-Europese specialisten behandelen het houten interieur. Sommige zaken, zoals het ivoren stuur of de bakelieten radio met lampen, verkeren nog in perfecte staat. Ik wil de klus klaren voor 2008 want dan wordt dit pronkstuk vijftig jaar”, becijfert Bruyninckx.

Via de auto ontdekte Laenen veelzeggende details over de figuur Vanden Boeynants. ”Naar mijn gevoel was VDB de Belgische variant van Al Capone. In een verborgen kastje naast het stuur troffen we een geladen revolver aan. We ontdekten het ding toen we het dashboard demonteerden. Met het blote oog viel het luikje niet op, maar de chauffeur kon het wapen in een oogwenk trekken. We leverden het schietijzer veiligheidshalve af bij de politie”, verzekert Laenen, die nog andere VDBsouvenirs bewaart.

”Op de achterbank lagen zijn hoed en pijp. En Mercedes ontwierp voor de steeds rokende minister een voorloper van de airconditioning. VDB kon zijn raam op een kier draaien en er twee op maat gemaakte ijzeren roosters in plaatsen. Zo ontstond luchtcirculatie. Bij mijn weten is er maar één wagen op de wereld met dit systeem.”

Aan een exclusieve wagen kleeft waarschijnlijk een exclusieve prijs. Al wil Laenen daar niets over kwijt. ”Deze auto zal weinig uit de garage komen. Daarvoor is hij te kostbaar. In de zomer organiseert de Mercedes 107-club een tour waaraan chauffeurs deelnemen met een cabrio zoals Bobby Ewing uit Dallas. Erics garage is een van de haltes. Liefhebbers krijgen dan de kans de Ponton te bewonderen.”