'Nieuwe poging tot staatsgreep Azerbeidzjan verijdeld'

Print
Voor de tweede maal in anderhalf jaar tijd heeft de geheime dienst van de olierijke staat Azerbeidzjan aan de Kaspische Zee melding gemaakt van een verijdelde poging tot staatsgreep.
Het bericht is afkomstig van het Russische persagentschap Interfax, dat een bron binnen de Azerische geheime dienst aanhaalt.

In totaal werden dertien mensen gearresteerd wegens verraad, illegaal wapenbezit en bendevoming, aldus Interfax. Verdere details ontbreken.

In oktober 2005 ontsloeg de autoritaire president Ilham Alijev, zoon van zijn voorganger, verscheidene ministers die bij een couppoging zouden zijn betrokken. In de voormalige Sovjetrepubliek groeit het ongenoegen van de bevolking, die zich geconfronteerd ziet met hoge prijsstijgingen voor elektriciteit, olie en gas. Mede door de vorig jaar ingehuldigde pijpleiding Bakoe-Tbilisi-Ceyhan is de nieuwe nomenklatura in Bakoe dezer dagen nochtans een stevige stuiver aan het verdienen.

De verenigde oppositie heeft aangekondigd, eind deze maand in de hoofdstad Bakoe protestbetogingen te houden. Het regime in Bakoe geldt als pro-westers, terwijl buurland Armenië -waarmee het in onmin leeft over de enclave Nagorno-Karabach- eerder bij Rusland aanleunt.