Amerikanen vinden dat hun land foute richting uitgaat

Print
Bijna tweederde van de Amerikanen (64 pct) vindt dat hun land de foute richting uitgaat. Dat blijkt uit een peiling van de universiteit George Washington, die woensdag werd gepubliceerd. Vooral de oorlog in Irak blijft het ongenoegen van de Amerikaanse burgers voeden.
Slechts 25 pct van de ondervraagden denkt dat de Verenigde Staten de goede richting uitgaan. In september 2006 was dat nog 31 pct en in maart 2005 nog 39 pct, aldus de onderzoekers van de universiteit in de Amerikaanse hoofdstad. Die voerden de peiling uit bij mensen ingeschreven op kieslijsten.

Vooral Irak houdt de kiezers bezig. Achtentwintig pct zegt dat dit het voornaamste probleem is waarmee de VS momenteel heeft te kampen, 14 pct maakt zich hoofdzakelijk zorgen over de economie en slechts 6 pct is bezorgd over terrorisme.

Over wat er in Irak moet gebeuren, zijn de ondervraagden echter voorzichtig: 21 pct is akkoord met een verhoging van de Amerikaanse troepen, 32 pct is voor het behoud van het troepenaantal, 28 pct wil dat er een datum wordt vastgelegd waarop de Amerikaanse soldaten vertrekken uit Irak en 16 pct wil dat ze onmiddellijk terugkeren.

Met de presidentsverkiezingen van 2008 in het vooruitzicht hebben de republikeinse kandidaten, John McCain en Rudy Giuliani, weinig te lijden onder het ongenoegen van de kiezers over de regering Bush.

In confrontatie met de Democraten Hillary Clinton of Barack Obama blijft John McCain op kop met ongeveer 10 punten verschil. Rudy Giuliani heeft eveneens een voorsprong van tien punten op de twee Democraten.

De peiling werd uitgevoerd tussen 8 en 11 januari bij 1.000 mensen en heeft een foutmarge van 3,1 punt.