'Klimaatverandering grotere bedreiging dan terrorisme'

Print
De wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking heeft woensdag gezegd dat klimaatverandering een grotere bedreiging vormt voor de aarde dan terrorisme.
Hawking deed de uitspraak terwijl andere prominente wetenschappers zich opmaakten om de grote wijzer van de zogeheten Doomsday Clock - een symbolische klok die aangeeft hoe ver de mensheid verwijderd is van nucleaire vernietiging - dichter bij middernacht te zetten.

Het is de vierde keer sinds het einde van de Koude Oorlog dat de klok vooruit wordt gezet.

"Als wereldburgers hebben we de plicht het publiek attent te maken op de onnodige risico's waarmee we iedere dag leven", waarschuwde Hawking.

Vijf voor twaalf
De Doomsday Clock, de barometer van het Bulletin of Atomic Scientist die aangeeft hoever de wereld verwijderd is van een nucleair armageddon, is woensdag twéé minuten dichter bij het apocalyptische middernachtelijke uur gebracht. Voor de wereld is het nu weer vijf voor twaalf.

De "klok van de doemsdag" werd in 1947 gecreëerd door wetenschappers uit Chicago die aan het Manhattan Project (de bouw van de eerste atoombom) hadden meegewerkt. De Doomsday Clock diende de gevaren te symboliseren die kernwapens voor de mensheid uitmaken.

Het dichtst kwam de klok bij middernacht -twee minuten- in 1953, toen zowel de VS als de Sovjetunie proeven uitvoerden met de waterstofbom. In 1991 stond de klok het verst van het eindpunt: 17 voor middernacht. Dat jaar sloten de toen nog twee supermachten een akkoord over het beperken van hun wederzijdse kernwapenarsenaal, en dacht de wereld dat met de implosie van de Sovjetunie de tijd van het "vredesdividend" was gekomen.