Elf doden bij twee aanslagen in Irak

Print
Bij twee bomaanslagen zijn woensdag in Irak elf mensen omgekomen.
Volgens de politie brachten in de noordelijke stad Kirkoek extremisten een bom in een vrachtwagen tot ontploffing, tegenover het politiecommissariaat al-Qouria. Er kwamen vier politieagenten en drie burgers om, 25 andere mensen raakten gewond. Het gebouw werd volledig vernield.

In Bagdad vonden vier mensen de dood, toen in de buurt van een kantoor van de beweging van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr een bom in een bus afging. Nog volgens de politie waren er ook elf gewonden.

De officiële balans van de aanslagen van dinsdag in de hoofdstad is ondertussen opgelopen tot meer dan 100 doden en zeker 236 gewonden. Alleen al de terreur bij de Moestansiriyah Universiteit kostte zeventig mensenlevens.

Premier Noeri al-Maliki heeft "terroristen en aanhangers van (ex-president) Saddam Hoessein" de schuld voor die aanslag gegegeven.

Op deze ene instelling na waren woensdag volgens ooggetuigen alle andere hogescholen open. Maar vele studenten woonden uit vrees voor nieuwe aanslagen de colleges niet bij.

Het Amerikaanse leger nam naar eigen zeggen bij razzia's in Mosoel, Joessifiya en Ramadi 28 "vermoedelijke terroristen" gevangen, onder wie een vermoedelijke leider van al-Qaida in Mosoel.