Saddams vicepresident binnen de 5 weken opgeknoopt

Print
De oorspronkelijk tot levenslang veroordeelde vroegere Iraakse vicepresident Taha Jassin Ramadan zal ten laatste binnen de vijf weken worden opgehangen.
Hoofdaanklager Jaafer al-Moessawi zei in de woensdageditie van de Arabische krant Al-Hayat: "In het Dujail-proces komt er nog slechts een zitting, meer bepaald op 25 januari, om het doodsvonnis tegen Taha Jassin Ramadan af te kondigen".

Volgens het verdict moet de doodstraf binnen de 30 dagen voltrokken worden. Het bijzondere tribunaal voor de misdaden van het vroegere regime had in beroep beslist dat de levenslange gevangenisstraf voor Ramadan "te mild" was.

In het proces wegens de terechtstelling van 148 sjiieten in het dorpje Dujail werden op 5 november enkel ex-president Saddam Hoessein, zijn halfbroer Barsan al-Tikriti en de voormalige opperrechter Awad al-Bandar tot de dood met de strop verooreeld. Alle drie werden ze inmiddels terechtgesteld.
Ramadan kreeg levenslang. Drie andere beklaagden werden elk tot 15 jaar cel veroordeeld. Een functionaris van de Baathpartij uit Dujail werd vrijgesproken.

Volgens een statuut van het bijzondere tribunaal voor de misdaden van het vroegere regime worden echter automatisch alle doodsvonnissen en levenslange gevangenisstraffen door een hof van beroep onderzocht.

Ramadan behoorde sinds de jaren vijftig tot de intieme kring van Saddam Hoessein. Hij werd in augustus 2003 door Koerdische strijders gevangengenomen.