Extreem-rechts heeft eigen fractie in Europees Parlement

Print
Extreem-rechts is er uiteindelijk in gelukt een fractie in het Europees Parlement te vormen. Maandagavond waren de 20 handtekeningen van parlementsleden uit 6 landen een feit.
De nieuwe groep kreeg de naam "Identiteit, Traditie, Soevereiniteit" (ITS) mee. Ook de 3 europarlementariërs van het Vlaams Belang (VB) maken er deel vanuit.

Er was nog even onduidelijkheid of extreem-rechts de vereiste 20 leden zou binnenhalen. Uiteindelijk besliste de Britse onafhankelijke Ashley Mote toch tot de nieuwe fractie toe te treden. Voorzitter van de ITS wordt de Franse europarlementariër Bruno Gollnisch, een intimus van het FN-kopstuk Jean-Marie Le Pen. Philip Claeys van het VB is ondervoorzitter van de fractie.

Tijdens het begin van de plenaire zitting probeerde de socialistische fractieleider de vorming van de groep nog te verhinderen. Hij verwees daarbij naar artikel 29 van het reglement. Dat artikel bepaalt dat een fractie een gemeenschappelijk politiek fundament moet hebben. Schultz betwijfelde dat die basis er was.

Parlementsvoorzitter Josep Borrell volgde Schulz echter niet. "Alle leden van de fractie", aldus Borrell, "hebben een gemeenschappelijke politieke verklaring ondertekend."