Amerika snoept van eigen Kampusch-verhaal

Print
“Ik heb goed nieuws en ik heb verbazend nieuws,” begon de politieofficier in Richwoods. Het goede nieuws was dat de politie vrijdag de 13- jarige Ben Ownby bevrijd had die vijf dagen voordien was verdwenen. Het verbazende nieuws was dat ze in hetzelfde appartement in goede gezondheid ook nog de 15-jarige Shawn Hornbeck aantroffen, die sinds oktober 2002 vermist was.
BR>
Amerika snoept van zijn eigen Kampush- verhaal, dat zeker verfilmd zal worden. De twee jongens verdwenen met een tussenperiode van 4,5 jaar en 64 km van mekaar verwijderd. Beiden werden ze vrijdag gezond en wel aangetroffen in het appartement van een 41-jarige pizzatentmanager, die bij een begrafenisondernemer kluste, in Kirkwood, een buitenwijk van St-Louis.

Shawn Hornbeck verdween op 6 oktober 2002 in het landelijke Richwoods. Hij was toen 11 jaar. De jongen vertelde zijn ouders dat hij een fietstochtje ging maken, maar keerde nooit terug.
Ben (13) raakte pas vorige week maandag vermist in het al even landelijke Beaufort. Hij werd het laatst gezien op de schoolbus. Een schoolmakker had een beschadigde witte pick-up tegen hoge snelheid zien wegrijden van het kiezelpad waar Ben was uitgestapt, vlakbij zijn ouderlijke woonst.

Lippiercing

“Shawn is een mirakeljongen,” vertelde zijn moeder Pam Akers tijdens de persconferentie. “Het lijkt of ik elk moment kan ontwaken uit een droom. Ditmaal is het een mooie droom, helemaal anders dan al die vreselijke nachtmerries die ik 4,5 jaar lang onderging.”

Shawn, nu 15 jaar, zat naast zijn moeder, sprak geen woord, maar lachte wel telkens zij haar arm om zijn schouder legde. Hij was een stuk groter dan op de opsporingsfoto’s, en had donkerder, langer haar. Shawn was erg bleek en had roodomrande ogen, maar was voor de rest - met lippiercing en oorbel - duidelijk met zijn tijd mee.

Ondanks zijn gedaanteverandering twijfelde zijn moeder bij de hereniging geen moment. “Oh my God, dit is mijn zoon!” riep ze uit toen ze Shawn na al die jaren terugzag.

Zwaarlijvig

Michael Devlin (41) zit nu op beschuldiging van kidnapping in de cel. Hij liep tegen de lamp door tegen hoge snelheid weg te rijden op de plaats waar hij Ben kidnapte. De politie merkte vrijdag bij een routinecontrole de geseinde witte pick-up op. In het appartement troffen ze de vermiste jongens aan.

Over de motieven van de dader en de manier waarop de jongens gevangen werden genomen, is nog weinig bekend.
Een buurman van Devlin vertelde dat hij Shawn Hornbeck meermaals had gezien. “Hij gaf me nooit de indruk angstig te zijn of te willen vluchten. Het leek een normale vader-zoon-relatie. Zo zag ik ze samen een tentje opstellen in de tuin. Eén keer bracht ik de gsm van de jongen terug. Hij had hem laten rondslingeren. Alles leek perfect normaal. Michael verstopte hem niet.”

De ouders zijn geschokt door het lef van de kidnapper, die Shawn al die jaren op nog geen 100 kilometer van zijn ouderlijk huis vasthield. Ook bij Natascha Kampusch kenden de buren het meisje, maar vermoedde niemand dat ze gevangen werd gehouden.