Drie milieuactivisten in Mol opgepakt bij nucleair transport

Print
Drie actievoerders zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in Mol opgepakt omdat ze een vrachtwagen met verglaasd hoogradioactief afval wilden beletten te vertrekken.
De vrachtwagen moest het afval van het NMBS-station van Mol naar een speciale bunker in het nucleaire afvalverwerkingsbedrijf Belgoprocess in Dessel brengen.

Voor de dertiende keer kwam per trein een lading afval aan in Mol. Het afval is Belgische splijtstof die in het Franse La Hague werd opgewerkt, maar wel weer opgeslagen moet worden in ons land. De lading, ditmaal 27 afvalcontainers, werd in Mol zoals gewoonlijk met een speciale portaalkraan overgeladen op een vrachtwagen voor het korte wegtransport naar Dessel.

Het was een tijdje geleden dat er nog een harde actie gevoerd werd tegen de transporten, maar door de discussie over het al dan niet openhouden van kerncentrales die vorige week nieuw leven werd ingeblazen, hadden een paar tientallen actievoerders weer post gevat aan het station.

Drie activisten werden administratief aangehouden toen ze omstreeks 5 uur voor de vertrekkende vrachtwagen sprongen. Ze moesten in de cel blijven tot het transport voorbij was, bevestigt de federale politie van Turnhout.

De lading bereikte uiteindelijk zonder verdere problemen omstreeks half zes haar eindbestemming.