VAB peilt naar voor- en nadelen veiligheidspakket auto

Print
Automobilistenorganisatie VAB start op haar website een enquête naar het nut van de veiligheidsvoorzieningen die wettelijk verplicht zijn in de Belgische auto's. Gebruikers wordt gevraagd of ze de gevarendriehoek, het EHBO-kistje brandblusser en het fluovestje "totaal niet nuttig, niet nuttig, nuttig of zeer nuttig" vinden.
De resultaten van deze enquête zullen doorgestuurd worden naar federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt. VAB vraagt dat Landuyt rekening houdt met de evaluatie van de automobilisten bij de updating van het veiligheidspakket in de auto.

VAB zet zelf op haar website de voor- en nadelen van de veiligheidsvoorzieningen op een rij. Zo heeft een gevarendriehoek onder meer het voordeel dat het onverwachte obstakels signaleert, zeker 's nachts en dat het een internationaal goed gekend symbool is voor gevaar. Een nadeel is dan weer dat de driehoek te klein is om op te vallen op een grotere afstand op autosnelwegen. Bovendien wordt hij te weinig gebruikt.

De EHBO-kit heeft als voordeel dat hij rudimentair materiaal biedt voor eerste hulp bij een ongeval. Minder positief is dan weer dat de samenstelling van de kit volgens de VAB ondermaats is wat de bruikbaarheid en kwaliteit betreft. Ook de brandblusser heeft voordelen, maar is "te klein in volume (1 kg) en heeft een verkeerde samenstelling om alle materialen en grotere branden te kunnen blussen". Bovendien kan een verkeerd gebruik de situatie verergeren.

Het fluovestje, dat vanaf 1 februari verplicht wordt in België, verhoogt de zichtbaarheid tot 120 meter, maar wordt nog maar weinig gebruikt.