43% chauffeurs-in-spe geslaagd voor nieuw rijexamen

Print
In december 2006, de eerste maand dat het rijexamen zich volledig op de openbare weg afspeelde, slaagde 43 procent van de kandidaten.
Dat blijkt uit de officiële cijfers die Belga opvroeg bij GOCA, de koepel van de examencentra. In totaal werden in december 12.748 examens afgelegd.

Volgens GOCA ligt het slaagpercentage van 43 procent op hetzelfde peil als voor het nieuwe rijexamen. De koepel vermenigvuldigt daarvoor de slaagpercentages van de manoeuvres (71 procent) met die van het examengedeelte op de openbare weg (61 procent) en komt zo uit op 43 procent.

"Dat is ook het gemiddelde slaagpercentage van andere Europese landen waar de manoeuvres op de openbare weg worden uitgevoerd", zegt Jacques Quoirin van GOCA.

Met deze officiële cijfers bevestigt GOCA de slaagcijfers die automobilistenorganisatie VAB eind december al meedeelde.

Rijschool
Het lage slaagpercentage bij het rijexamen toont aan dat de rijopleiding moet verbeteren. Dat zegt automobilistenorganisatie VAB in reactie.

"De rijopleiding moet verbeteren. De doelstelling van de hele hervorming, veiliger chauffeurs afleveren, wordt niet bereikt als we er niet in slagen meer kandidaat-chauffeurs te doen slagen in het rijexamen", stelt VAB. De organisatie pleitte eerder al voor onder meer de gecombineerde rijopleiding en een proefexamen in de aanloop naar het echte rijexamen.